Zaprašivanje semena ozimih strnih žita - Lidija Vulović

Više
19 okt 2017 09:12 #30443 od Vulović Lidija
Vulović Lidija je napravio novu temu: Zaprašivanje semena ozimih strnih žita - Lidija Vulović
U toku je optimalan rok za setvu ozimih strnih žita, te veliki broj proizvodjača odlučiće se za setvu sopstvene merkantilne pšenice kao semenske. Najveći problem kada su u pitanju bolesti strnih žita predstavlja glavnica pšenice i gari na ječmu i pšenici. Ako su ove bolesti prisutne plasman je onemogućen. Do sada nisu stvorene sorte koje su otporne na glavnicu pšenice i zato treba koristiti semensku pšenicu ili doradjenu pšenicu u sopstvenoj režiji.
Ukoliko se proizvodjač, odluči za setvu sopstvenog semena, obavezno to seme treba, istrijerisati i na taj način otkloniti sve primese koje se nalaze u merkantilnoj pšenici i obezbediti približno istu kalibražu semena , ispitati klijavost i energiju klijavosti a zatim obaviti tretiranje od glavnice pšenice (Tilletia tritici, Tilletia leavis) i gari na ječmu i pšenici (Ustilago hordei i Ustilago nuda spp. tritici). Glavnica pšenice je parazitna gljiva koja se skoro isključivo prenosi semenom. Organi za reprodukciju koji ostaju u zemljištu mogu biti izvor zaraze ako se pšenica seje u monokulturi.
Za ovu namenu možete koristiti preparate iz hemijske grupe ,,Triazola“ koji inhibiraju sintezu ergosterola i deluju i preventivno i sistemično i ,,Ditiokarbamata“ koji deluju isklčjučivo preventivno i inhibiraju procese ćelijskog disanja .
Tretirano seme pšenice i ječma usvaja aktivnu materiju prilikom bubrenja i klijanja semena. Na taj način pružena je zaštita semenu od bolesti koje se prenose zemljištem kao i semenom.
Samo seme koje zadovoljava sve ove parameter daće zadovoljavajuće prinose.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.333 sekundi