Uticaj mikotoksina na ljude i domaće životinje

Više
19 okt 2015 11:15 #29370 od Nedeljković Siniša
Nedeljković Siniša je napravio novu temu: Uticaj mikotoksina na ljude i domaće životinje
Mikotoksini su sekundarni produkti metabolizma koje plesni sintetišu tokom rasta na supstratima biljnog i životinjskog porekla. Hemijski su vrlo različite strukture sa različitim biološkim učincima,stabilni su i po pravilu otporni na povišenu temperaturu. Posebno su opasni zbog visoke toksičnosti u malim količinama i odsutnosti bilo kakve detekcije pri konzumaciji hrane koja sadrži mikotoksine. Pojava mikotoksina zavisi od klimatskih uslova, uslova sredine i fizičko-hemijskih faktora (temperatura od -5 do 60°C, sadržaj vode u namirnicama od 13% pa na više, koncentraciji CO2 i O2 u atmosferi, sastavu namirnice itd.).

Žitarice (pšenica, ovas, raž, ječam, pirinač, kukuruz), orašasti plodovi (kikiriki, bademi, pistaći) te voće i povrće mogu biti podloge za rast plesni u polju, pre i posle berbe (žetve), transporta, prerade i skladištenja. Povišena vlaga i temperatura,a i oštećenja biljaka pogoduju nastanku i razvoju plesni.

Bolesti prouzrokovane mikotoksinima javljaju se u akutnom i hroničnom obliku i nazivaju se mikotoksikoze. Akutne mikotoksikoze nastaju kao posledica jednokratnog uzimanja namirnica sa visokom koncentracijom mikotoksina, a hronične nastaju konzumiranjem malih ili umerenih koncentracija tokom dužeg vremenskog perioda.

Najčešći mikotoksini:
- Aflatoksini su najtoksičnija podgrupa mikotoksina.Sintetišu ih uglavnom plesni iz roda Aspergilus. Konzumacija namirnica kontaminiranih aflatoksinima može dovesti do pojave kancera jetre.Najčešće vrste aflatoksina su B1,B2,G1,G2 i M1 koji je metabolit aflatoksina B1, a izlučuje se mlekom životinja koje su uzimale hranu kontaminiranu aflatoksinom B1.Najtoksičniji među njima je aflatoksin B1. Ljudi životinje su tom toksinu izloženi ako konzumiraju kontaminirane žitarice, a posebno kikiriki i druge orašaste plodove.
- Okratoksin A se javlja u žitaricama, kafi i grožđu.Sintetišu ga plesni iz rodova Penicillium i Aspergilus. Prouzrokuje probleme u urinarnom sistemu i oštećenje bubrega, a ima i kancerogeno dejstvo.
- Zearalenon je po hemijskoj strukturi sličan strukturi estrogenih hormona i utiče na organe za reprodukciju.Taj mikotoksin je metabolit plesni iz roda Fusarium.U prirode se nalazi u zrnu kukuruza sa visokim sadržajem vode, na usevima ječma, pšenice i zobi.
- Fumonizini pripadaju velikoj grupi mikotoksina koje sintetišu plesni iz roda Fusarium i Alternaria. Najčešće se nalaze na kukuruzu i proizvodima od kukuruza. Smatra se da su fumonizini odgovorni za najveći broj kancerogenih pojava kod životinja.


Dipl.ing. Siniša Nedeljković

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.459 sekundi