Mere suzbijanja krompirovog moljca

Više
10 avg 2017 11:44 #29196 od Miletaković Sandra
Miletaković Sandra je napravio novu temu: Mere suzbijanja krompirovog moljca
Krompir podnosi nže cene proizvodnje i zaštite, pa je potrebno prilagoditi mere suzbijanja posebno primenu insekticida tržišnoj vrednosti krompira. Obavezno je praćenje (monitoring) štetočine tokom vegetacije, postavljanjem feromonskih klopki čime se može na jednostavan način utvrditi pojava i brojnost leptira mužjaka. Saditi samo zdrave i neoštećene krtole. Obavezan je i plodored sa usevima koji nisu domaćini moljcu krompira, kao i suzbijanje korova domaćina moljcu i samoniklog krompira u polju.
Od agrotehničkih mera treba primenjivati zagrtanje krtola. Sadnju treba obavljati u bankove da budu 10-15 cm dubine pokrivanja, u dobro obrađenom rastresitom zemljištu.. Obavezno zagrtati krompir u slučaju erozije i ogoljavanja krtola. Preporučuje sa navodnjavanje kako ne bi došlo do pucanja zemljišta, jer kroz te pukotine prolazi ženka leptira i polaže jaja na krtole.
Za sada nema registrovanih insekticida za suzbijanje moljca krompira. Folijarni insekticidi koji se koriste za suzbijanje krompirove zlatice mogu uspešno rešavati i problem suzbijanja moljca krompira. Za ovo suzbijanje može se koristiti neki od sledećih insekticida: u prvom delu vegetacije Calypso 480-SC ili Proteus 110-EC zbog smanjivanja populacije moljca (ubušivanja i ubijanja gusenice u minama), u drugom delu vegetacije (mesec dana pre vađenja) koristiti Coragen 20-SC zbog dužine delovanja. Ako je suša, zaliti krompir da ne dođe do stvaranja pukotina. Kontrolisati pokrivenost krtola zemljom. Ako je visoka brojnost moljca pred berbu koristiti Affirm 095-SC ili Alverde SC.
Vađenje krompira obaviti u što kraćem roku, sklanjajući džakove sa polja da ženke leptira ne bi položile jaja na krtole.
Pre unošenja krompira u skladište potrebno je dobro očistiti skladišni prostor. U skladišta unositi samo zdrave, neoštećene krtole krompira. Potrebno je održavati higijenu u skladištu. Postavljati mrežice na prozorima i otvorima za ventilaciju skladišta čime se sprečava ulaz leptira. U poslednje vreme krompir se čuva u hladnjačama u kontrolisanim uslovima na temperturi od 4-9 stepeni Celzijusovih jer se pri temperturi od 9 stepeni Celzijusovih prekida biološki ciklus razvića moljca krompira.

Sandra Miletaković, dipl.inž.
PSSS Kruševac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.357 sekundi