Kukuruzni plamenac - Zaštita kukuruza i paprike

Više
09 avg 2017 13:49 #29188 od Miletaković Sandra
Miletaković Sandra je napravio novu temu: Kukuruzni plamenac - Zaštita kukuruza i paprike
Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis) je jedna od najznačajnijih štetočina u poljoprivrednoj proizvodnji. To je štetočina velikog broja biljnih vrsta, u našim uslovima najčešće štete pričinjava u proizvodnji kukuruza i paprike.
Direktne štete od ishrane larvi u stablu i na klipu kukuruza dovode do smanjenja prinosa. Indirektne štete se ogledaju u tome što larve svojom ishranom na klipu otvaraju put za infekcije raznim vrstama plesni, pre svega gljivama iz roda Aspergillus, Fusarium,m Penicillium. Ove gljive u specifičnim uslovima imaju sposobnost sinteze mikotoksina i zaraženi klipovi mogu biti nebezbedni za ljudsku i stočnu upotrebu. U sušnim i toplim uslovima, postoji veliki rizik od sinteze aflatoksina na klipovima kukuruza koji su inficirani gljivama iz roda Aspergillus. Štete na plodovim apaprike nastaju usled ishrane larvi i takvi plodovi gube tržišnu vrednost a podložni su i napadu raznih vrsta truleži.
Na području Rasinskog okruga u toku je pik polaganja jaja druge generacije kukuruznog plamenca . Prag štetnosti za kukuruznog plamenca je 5 % biljaka sa jajnim leglima kod semenskog kukuruza i kukuruza šećerca i 10 % kod merkantilnog kukuruza.
Proizvođačima paprike i kukuruza se preporučuje stalan pregled useva na prisustvo jajnih legala ovog štetnog organizma. Po postizanju pragova štetnosti i na početku piljenja larvi neophodno je sprečiti njihovo ubušivanje u klip odnosno plod paprike primenom nekog od sledećih insekticida:
Coragen 20-SC (a.m. hlorantraniliprol) 0,1-0,15 l/ha
Ampligo 150 ZS (a.m. hlorantraniliprol +lambda-cihalotrin) 0,2-0,25 l//ha
Avaunt 15 EC (indoksakarb) 0,25 l/ha.
U svim usevima gde se uoči aktivnost parazitne ose Trichogramma sp. i gde su prisutna parazitirana jajna legla, u suzbijanju kukuruznog plamenca prednost treba dati insekticidima koji neče štetno delovati na korisne organizme kao što je preparat Coragen 20 SC.

Sandra Miletaković, dipl.inž.
PSSS Kruševac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.262 sekundi