Kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera)

Više
09 avg 2017 07:54 #29184 od Božanić Monika
Božanić Monika je napravio novu temu: Kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera)
Kukuruzna zlatica je ekonomski značajan problem u monokulturi kukuruza. Radi se o insektu čije dimenzije se kreću od 6-7 mm. Na pokriocima ženka ima tri uzdužne pruge, a mužjak samo jednu. Dobri su letači. Jaja polaže u sloju zemljišta od 15 cm u osnovi biljaka. Jaje dugo oko 0,5 mm, ovalnog oblika i bledo žute boje. Larva je izdužena, tanka, bele boje sa tamnom glavom. Prezimi u stadijumu jaja u zemljištu na dubini od 10-30 cm.

Larve se pojavljuju polovinom maja. Hrane se korenom kukuruza tokom dve do četiri nedelje. Kada završe razvoj, ulutkavaju se u blizini korena, a nakon nedelju dana izlaze odrasle forme.

Najznačajnija biljka hraniteljka za kukuruznu zlaticu jeste kukuruz. Najveće štete prave larve ishranom na korenu. U početku se ubušuju u koren, a zatim ga pregrizaju u blizini glavne stabljike. Usled ovakvih oštećenja biljka gubi oslonac i zauzima specifičan položaj koji podseća na „guščiji vrat“.
Štetu nanose i odrasle forme ishranom na listu i svilom sa vrha klipa, što ima za posledicu lošu oplodnju i formiranje rehunjavih zrna.
S obzirom da je kukuruzna zlatica štetočina kukuruza koji se gaji u monokulturi, primena plodosmene je dobra preventivna mera za sprečavanje širenja ove štetne vrste.
Božanić Monika, dipl.ing.polj.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.348 sekundi