Grinje - štetočine soje-Radmila Ćalić

Više
07 avg 2017 13:06 #29169 od Ćalić Radmila
Ćalić Radmila je napravio novu temu: Grinje - štetočine soje-Radmila Ćalić
Grinje - štetočine soje
Grinje - kao štetočine soje obično se javljaju u letnjem periodu kada su vrlo visoke temperature (25 - 30 ºC) i suvo vreme koje je idealno za razvoj ove štetočine.
Na usevu soje mogu se identifikovati dve vrste: koprivina grinja (Tetranycus urticae) i atlanska grinja (Tetranycus atlanticus). Grinje su žućkaste boje jedva vidljive golim okom. Štete prave tako što sisaju biljne sokove sa naličja lista.
Na licu lista štete se uočavaju u obliku sitnih sivkastih pega. Kad je jači napad uništava se zelena boja lista. List dobija žutu, pa crvenkastu boju, suši se i otpada. Sa donje strane lista kod jakog napada nalazimo paučinaste niti a pregledom na binokularu uočavaju se grinje.U početku pojavljuju se po rubu parcele ili na uvratinama a može se javiti i u unutrašnjosti parcele u vidu oaza. Ukoliko se ne prati pojava ova štetočina zahvata celu parcelu i može da napravi značajne štete u usevu. Sa pregledom na prisutnost ove štetočine treba krenuti čim porastu temperature. Pravovremenim uočavanjem štetočine, na vreme uraditi suzbijanje samo na mestima prve pojave i na taj način sprečiti širenje u parceli, a pri tom smanjiti upotrebu sredstava za zaštitu bilja.
Za suzbijanje mogu se koristit sledeći preparatii: Abastate(Abamektin)+ Uranius(Etkosazol), Sanmite 20-WP-( piridaben), Envidor- (Spirodiklofen), Ortus 5 SC- (Fenpiroksimat), Apollo 50 SC-(Klofentezin), Neoron 500 EC- ((brompropilat),Nissorun 10 EC- (Heksitiazoks), Demitan 200-SL-(Fenazakvin), Talstar 10 EC- (bifentrin) Basudin 600 EW-(Diazomet) i drugi. Tretitanje treba obaviti u večernjim časovima kada prođu dnevne žege. Preporuka je da se tretiranje radi sa većom količinom vode po ha, najmanje 800 lit/ ha. Ttetman treba ponoviti za 10 dana.
Savetodavac za zaštitu bilja, Radmila Ćalić dipl.ing
PSSS”Poljosavet”Loznica

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.282 sekundi