Čičoka - idealno rešenje za organsku proizvodnju

Više
09 dec 2010 11:16 #29074 od Jovanović Zvezdana
Jovanović Zvezdana je napravio novu temu: Čičoka - idealno rešenje za organsku proizvodnju
Čičoka (Helianthus tuberosus) je biljka koja po cvetu podseća na suncokret i prilično je dekorativna u bašti, ali glavni razlog njenog gajenja je njen koren,odnosno gomolji (krtole).

Čičoka potiče iz Severne Amerike, gde su je za hranu uzgajali Indijanci. U evropskim zemljama gaji se kao stočna hrana,kao povrće i kao ukrasna biljka. Poznato je više sorti koje se međusobno razlikuju po obliku gomolja i po vremenu cvataja. Gomolji čičoke su veoma hranjivi, donekle su slični krompiru. Sirov gomolj ima ukus sličan nezrelim lešnicima. Gomolji se smatraju zdravom hranom za dijabetičare, jer se prisutni inulin razgrađuje u fruktozu.

Prilikom sadnje čičoke, izabere se osunčano mesto, tako da bi trebalo voditi računa o drugim kulturama,naročito o onim koje imaju velike zahteve prema svetlosti. Zato je čičoka izdržljiva i tolerantna na sušu. Takođe ima male zahteve prema zaštiti bilja i predstavlja idealno rešenje za organsku proizvodnju. Kako se dobro razmnožava, jedini problem može da predstavlja tako što umesto u gajenu može da se preobrati u nepoželjnu korovsku vrstu.

Zvezdana Jovanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.671 sekundi