Tuta absoluta - мољац парадајза

Više
18 jul 2017 07:58 #28882 od Urošević Dragana
Urošević Dragana je napravio novu temu: Tuta absoluta - мољац парадајза
Мољац парадајза је релативно нова штеточина на нашим просторима али то је неспречава да се уброји у једну од веома великих и штетних. Порекло води из Јужне Америке а код нас је забележена 2011. године у околини Руме, Уба и Лесковца а данас је распрострањена у скоро свим крајевима наше земље.
То је карантинска штеточина која се налази на EPPO A1 карантинској листи и посебно је значајна у интензивној пластеничкој производњи где се парадајз гаји током целе године.
Напада усеве из породице Solanaceae (помоћнице) и то углавном парадајз, плави патлиџан, кромпир али може да се јави и на паприци и дувану. Може да проузрокује веома велика оштећења чак и до 100%. Штете прави ларва – гусеница која се храни лишћем и стабљиком при чему прави мине – ходнике, који јако подсећају на оштећења од лисних минера али за разлику од њих мине које прави мољац парадајза су доста шире и веће са присутним изметом које гурају у један ћошак мине. Ларве се могу убушити и у стабло услед чега је онемогућен нормалан раст биљке а рана настала убушивањем је одлично место за развој болести. Ларве се убушују и у плодове како зреле тако и зелене услед чега долази до појаве секундарних паразита који утичу на потпуно пропадање плодова који немају никакву употребну вредност.
Сузбијање:
*Биолоке мере борбе (примена паразита, предатора као и инсектицида биолошког порекла) дају одличне резултате у целокупној производњи парадајза.
*Квалитетна обрада земљишта, изношење и уништавање заражених биљних остатака.
*Коришћење заштитних мрежа, постављање феромонских и ловних клопки ради праћења лета инсеката.
*Сузбијање је доста отежано и из разлога што мољац парадајза има пуно генерација 10-12 годишње
Од препарата могу се користити: Avaunt 15 SC (a.m.indoksakarb) 0,17-0,25l/ha - каренца 3 дана; Affirm 095 SC (a.m. emamektin benzoat) 1,5-2 kg/ha –каренца 3 дана; Voliam Targo 063 SC (a.m.hlorantraniliprol+abamektin) 0,08-0,1% каренца 3 дана
Уз примену препарата препорука је да се дода оквашивач Etalfix pro 0,2l/ha или Silwet L-77 0,25l/ha како би се повечала ефикасност примењеног инсектицида.
Драгана Урошевић , дипл.инж.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.326 sekundi