Plamenjača krompira (Phytophthora infestans)

Više
31 maj 2017 09:12 #28238 od Nikolić Nevena
Nikolić Nevena je napravio novu temu: Plamenjača krompira (Phytophthora infestans)
Plamenjača krompira (Phytophthora infestans)

Plamenjača krompira, koju prouzrokuje gljiva Phytophthora infestans, predstavlja jednu od najštetnijih bolesti krompira. Zavisno od uslova spoljne sredine, razlikovaće se i vreme ostvarivanja zaraza i pojavljivanja simptoma. Pojavi plamenjače pogoduju prohladno i vlažno vreme, te će se i prva žarišta uočiti na mestima gde je slaba provetrenost, i povećana mogućnost dugog zadržavanja rose.
Bolest se javlja na stablu, listu i krtolama. Prvi simptomi se najčešće uočavaju po ivicama lista, odakle se pege šire, zahvataju ceo list koji tamni, i izumire. Na stablu se javljaju izdužene tamne pege, koje se šire i mogu zahvatiti celo stablo. Na zaraženim krtolama uočavaju se tamnomrke ulegnute pege. Skladištenjem zaraženih krtola, bolest se širi, i krtole propadaju, najčešće zbog javljanja i drugih patogena. Ovako zaražene krtole koje zaostaju u polju ili se koriste za setvu, predstavljaju glavni način održavanja ove gljive.
Suzbijanje ovog patogena podrazumeva kombinovanje različitih mera. Za setvu koristiti isključivo zdrave krtole, a samonikle biljke, i zaražene krtole uništiti. Neophodno je obaviti i hemijske tretmane fungicidima, s tim što će broj i vreme primene tretmana zavisiti od uslova spoljne sredine. Preventivne preparate neophodno je primeniti pre najavljenih kiša, nekim od preparata Polyram-DF, Antracol WP-70, Nordox 75 WG, Fuzija. Po nastupanju uslova pogodnih za ostvarivanje zaraza, ili nakon uočavanja prvih simptoma neophodno je primeniti fungicide sa kurativnim delovanjem, ili kombinaciju fungicida sa protektivnim i kurativnim delovanjem (Ridomil gold MZ 68-WG, Alijansa, Acrobat MZ-WG, Equation pro WG, Pehar plus).
Nevena Nikolić, dipl. ing

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.440 sekundi