Kukuruzni plamenac(Ostrinia nubilalis)

Više
10 maj 2017 09:10 #27932 od Đukić Ružica
Đukić Ružica je napravio novu temu: Kukuruzni plamenac(Ostrinia nubilalis)
Kukuruzni plamenac je identifikovan prvi put pre 500godina u Evropi na teritoriji Francuske kao insekt na prosu. Sa pošiljkama sirka metlaša ova štetočina uneta je na teritoriju Amerike ,i danas je prisutan u svim proizvodnim regijama kukuruza.Kukuruzni plamenac izaziva globalno pad prinosa 7% godišnje.Ukoliko su uslovi povoljni može izazvati štetu i do 40%. Jedna larva može da smanji prinos klipa 2-6%.Prisustvo 10-15 jajnih legala odnosno 60-80 larvi na 100 biljaka pri vizuelnom pregledu predstavlja ekonomski prag štetnosti u merkantilnom usevu.
Broj generacija varira 1-6 . Prosečni životni vek imaga je 10 dana.Ženka polaže jaja u jajnim leglima sa po 20 jaja na naličju lista .Larve se hrane neznatno na listu zatim se ubušuju u stabljiku ili klip kukuruza zavisno od generacije.Larve prolaze kroz pet larvenih stupnjeva presvlačeći se 4 puta unutar stabljike kukuruza od klipa na dole. Prezimljava L5 stupanj u zoni korenovog vrata.Dijapauza se registruje tokom leta i rane jeseni kad prosečni broj sati svetla pada ispod 15 dnevno.Tokom dijapauze larve akumuliraju glicerol koji obezbeđuje otpornost na niske temperature,.U proleće sledeće godine leptiri prve generacije se pojavljuju 2-3 nedelje tokom maja meseca.
Feromon kukuruznog plamenca je izdvojen prvi put 1963.Glavna komponenta feromonske smeše je tetradecil acetat Postoje dva izomera feromona- Z i E ..Z mužjaci kukuruznog plamenca daju odgovor na feromonsku smešu Z.E/97:3, a E na E:Z/96:4.Z tip kukuruznog plamenca se hrani i polaže jaja isključivo na kukuruzu,a E tip se nalazi i u drugim usevima.U SAD je utvrđeno da je Z tip može biti jednostruke i dvostruke generacije a E tip uvek dvostruke generacije.Pojavljuje se takođe i H tip kukuruznog plamenca.
PSSS Jagodina Savetodavac Ružica Đukić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.353 sekundi