MOLJAC PARADAJZA – TUTA ABSOLUTA

Više
09 maj 2017 10:54 #27911 od Stajić Mica
Stajić Mica je napravio novu temu: MOLJAC PARADAJZA – TUTA ABSOLUTA
Moljac paradajza je izuzetno opasna, karantinska i ekonomski značajna štetočina u usevu paradajza, kada može za kratko vreme priciniti i 100 % štetu na gajenim kulturama. Osim na paradajzu štete pričinjava na krompiru, plavom paradajzu, paprici, duvanu i pasulju, kao i na korovskim biljakama - pomoćnici, daturi i dr.Moljac je sivo braon boje dužine oko 6 mm, sa rasponom krila do 10 mm. Mužjaci su tamniji od ženki. Jedna ženka može da položi 250-260 jaja. Moljac ima 10-12 generacija tokom godine.
Štete na paradajzu pričinjava larva - gusenica koja se hrani lišćem i stabljikom pri čemu pravi mine - hodnike, a unutar mina može se videti larva. Larva oštećuje i plodove, zrele i zelene. Na tako oštećenim plodovima dolazi do pojave sekundarnih parazita koji utiču na potpuno propadanje plodova koji nemaju nikakvu upotrebnu vrednost.
Suzbijanje:
• Pojačan fitosanitarni nadzor nad prometom rasada i plodova,
• Primena preventivnih mera je obavezna,
• Veliki je broj biljaka domaićna
– štetočina ima sklonost prema paradajzu, ali oštećuje i krompir, plavi paradajz, papriku, duvan, pasulj, zatim korove – pomoćnicu, daturu i dr,
• Kvalitetna obrada zemljišta, iznošenje i uništavanje zaraženih biljnih ostataka nakon berbe,
• Ne koristiti i obavezno uklanjati i uništavati ambalažu u kojoj je uvežen plod ili rasad,
• Koristiti zaštitne mreže, postavljati feromonske, lovne klopke radi praćenja leta insekta,
• Teško se suzbija. Jedan od razloga je brz razvoj rezistencije na insekticide zbog velikog broja generacija i velike brojnosti, a drugi razlog je skriveni način života koji čini insekte nedostupnim delovanju insekticida.
• Nema adekvatnog preparata, a zbog sukcesivne berbe povrća ne mogu se uvek primenjivati pesticidi, zbog karence, odnosno ostataka pesticida u hrani. Od preparata preporuka je da se primenjuje Vertimec (Abastate, Armada) + Match čime se deluje na jaja koja su položena ili će tek biti položena (Match) i na larve (Vertimec), kombinacija preparata Coragen i Vertimec (gotova kombinacija preparat Voliam Targo), Avaunt 15-SC, Affirm. Uz ove insekticide uvek treba dodavati okvašivače. Tretiranje obavljati predveče.
• Primena bioloških mera borbe
- Primena parazita, predatora, kao i insekticida biološkog porekla.
PSSS Vranje Mica Stajić,dipl.inž.zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.415 sekundi