Gajenje biljaka kao izvor pčelinje paše

Više
17 dec 2018 11:50 #35307 od Konstantinović Nemanja
Konstantinović Nemanja je napravio novu temu: Gajenje biljaka kao izvor pčelinje paše
Uljana repica je važna rana paša koja predhodi bagremu.Od uljane repice se dobijaju viškovi meda, ali ona u velikoj meri doprinosi razvoju pčelinjih društava zbog obilja polena.Kod uljane repice se javlja pojava da bolje luči nektar u jednim krajevima nego u drugim.Smatra se da je ova paša najizdašnija u Vojvodini.Repica cveta krajem aprila i početkom maja.Jaka pčelinja društva sakupe i po 4 kg dnevno.
Suncokret je poznata uljana biljka koja predstavlja značajan izvor nektara i polena za pčele.Cveta u julu kada nema druge paše.Procenjuje se da se sa jednog hektara pod suncokretom može dobiti oko 50 kg meda.Ni suncokret ne medi pod svim zemljišnim i klimatskim uslovima.
Deteline, lucerka i druge biljke za stočnu ishranu imaju važnu ulogu u upotpunjavanju pčelinje paše.
Belu detelinu nalazimo po livadama i pašnjacima.Zapaženo je da ova biljka posebno medi kada je temperatura između 27 - 32 C.Raste pri povoljnim uslovima pored puteva i na neobrađenim površinama.Može se lako zasejavati na poligonima i oko objekta.
Crvena detelina u drugom i trećem otkosu, kada su cvetovi plići, može biti dobar izvor nektar.Isto to važi i za lucerku.
Prirodne livade i spontana flora, u koju spadaju i razni medonosni korovi, omogućavaju održavanje pčelinjih društava u vremenu između glavnih paša i jeseni.Pri povoljnim klimackim uslovima od korova i spontane medonosne flore mogu se dobiti viškovi meda od 10 - 15 kg po društvu.

Dipl.ing.Nemanja Konstantinović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.407 sekundi