Kako da zasadite organski voćnjak -Tonic Dejan PSS Pokuplje

Više
08 nov 2018 06:06 #34891 od Tonić Dejan
Tonić Dejan je napravio novu temu: Kako da zasadite organski voćnjak -Tonic Dejan PSS Pokuplje
Organsko voće iz sopstvene proizvodnje je nešto najlepše što možete da poklonite svojoj porodici. Ipak, ako plodove planirate i da prodajete kao organske, potrebno je da zemljište na kojem uzgajate prođe kroz period konverije od obično tri godine, pre nego što se dobijeni proizvodi mogu prodati kao organski. Pre podizanja voćnjaka treba pogledati istoriju zemljišta, korove i prisustvo nematoda, uraditi analizu na teške metale i proveriti drenažu zemljišta.
Pre same sadnje važno je popraviti plodnost zemljišta i suzbiti korove (posebno višegodišnje). Najčešće se primenjuje zelenišno đubrenje. Savet je da se u mladim voćnjacima i vinogradima gaje druge kulture. Pored poboljšanja biodiverziteta ovako se obezbeđuje i prihod dok ne prođe konverzioni period ili dok voćnjak ne stupi na rod. Dobro je i podići vetrozaštitni pojas pre sadnje, jer on štiti mlade sadnice, povećava biodiverzitet, omogućava stanište za insekte, privlači predatore i pčele, a smanjuje nivo prašine. Najbolje je da pojas bude od pet redova niskih i srednje visokih žbunova.
Nabavite sertifikovano seme i biljni materijal ili makar hemijski netretiran materijal. Voćne vrste koje se gaje moraju da budu prilagođene zemljištu i klimatskim uslovima.
PSS Prokuplje Tonic Dejan voć.-vin.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.533 sekundi