Prirodni preparati za zaštitu bilja

Više
20 avg 2018 09:09 #33990 od Jovanović Zvezdana
Jovanović Zvezdana je napravio novu temu: Prirodni preparati za zaštitu bilja
Postoji veliki broj prirodnih preparata koji se mogu koristiti za zaštitu bilja; neki od njih su maslačak, kopriva , crni i beli luk.
Maslačak je svima dobro poznat koji se bere tokom cele vegetacije, a primenjuje se protiv vaši i grinja. Ekstrakt od maslačka se priprema od 2 kg svežeg lista i cveta ili 200 g suvog maslačka koji se se potopi u 10 l vode i ostavi da odstoji 24 časa, pa se procedi. Nerazređeni ekstrakt (čist ili uz dodatak ekstrakta koprive) koristi se za đubrenje zemljišta u cilju povećanja otpornosti biljke,a što naročito odgovara pri gajenju paradajza. Čaj od maslačka se priprema od 200 do 400 g samlevenog korenja ili 400 – 600 g samlevenih svežih listova. Ova masa odstoji 2– 3 časa u 10 l tople vode (temperatura ne sme da pređe 40 °C), procedi se i odmah koristi. Prvo prskanje je prilikom otvaranja pupoljaka, a drugo (ukoliko ima štetočina) odmah posle cvetanja i još jednom kroz 10-15 dana.
Kopriva se koristi u farmaciji, prehrambenoj industriji, industriji tekstila i poljoprivredi. U organskoj poljoprivredi se koristi kao biopesticid, tečno i čvrsto đubrivo.Preparat od koprive se priprema tako što se1 kg svežeg lišća koprive prelije sa 10 l vode, odstoji 24 časa i procedi. Ovim rastvorom biljka se prska jednom nedeljno, a pri jačem napadu na svaka tri dana.
U jedan u najlakših recepata za suzbijanje štetočina u organskoj poljoprivredi je i upotreba spreja koji se satoji od kombinacije crnog i belog luka i bibera i on može da se preventivno koristi . Za pripremu spreja od luka i bibera potrebno je:1 glavica belog luka i 1 manji crni luk i 1 kašičica bibera (najbolje je koristiti sveže samleven) i 250 mililitara vode i supena kašika deterdženta za sudove. Priprema ovog spreja podrazumeva da se sitno isecka beli i crni luk.,da se doda biber i voda, a zatim promeša.Ova smesa se ostavi da odstoji jedan sat, a zatim se doda deterdžent za sudove i dobro promeša.Prilikom primene preparata potrebno je da se dobro isprska lišće sa obe strane.Mešavina može da se čuva do nedelju dana u frižideru. Upotrebom ovog spreja u organskoj proizvodnji može da se da spreči pojava insekata kao što su: razne vrste štetnih leptira, krompirova zlatica i štitaste vaši.


Zvezdana Jovanović,dipl.ing.
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.441 sekundi