Udruživanje kao uslov za opstanak malih porodičnih gazdinstava

Više
30 mar 2018 09:59 #32423 od Bogojević Marko
Bogojević Marko je napravio novu temu: Udruživanje kao uslov za opstanak malih porodičnih gazdinstava
Srbija jeste zemlja velikog poljoprivrednog kapaciteta, ali bez obzira na to činjenica je da malo poljoprivrednih proizvođača mogu samostalno da nastupaju na poljoprivrednom tržištu, a da pritom postignu zadovoljavajuće rezultate kada je u pitanju otkupna cena proizvoda. U cilju poboljšanja položaja poljoprivrednika mogle bi da pomognu brojne zadruge i udruženja. Poljoprivrednim proizvođači trebaju shvatiti da im brojnost i dobra organizovanost mogu doneti ne samo veće prihode nego i veća prava. Zahvaljujući aktivnostima udruženja poljoprivrednici mogu značajno unaprediti svoju proizvodnju, ali i naučiti na koji način mogu uštedeti.
Samo organizovani i udruženi poljoprivrednici mogu obezbediti plasman i cenu svog proizvoda u savremenim tržišnim uslovima, u kojima kvantaši gube bitku pred hipermarketima. Da bi odgovorili zahtevima velikih kupaca, poljoprivrednici moraju ispuniti brojne standarde i kada je reč o kvalitetu, količini, kontinuitetu proizvodnje, ali se potruditi i na promociji proizvoda.
Udruženja se mogu razlikovati po poljoprivrednim delatnostima, načinu organizovanja posla i broju članova, ali zajedničko je da su svi vidovi udruživanja poljoprivrednika budućnost srpske poljoprivrede i da je to najsigurniji put za ostvarivanje prava i plasiranje proizvoda na tržište.

Marko Bogojević, dipl. inž. agroekonomije

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.502 sekundi