Proces tranzicije u zadrugarstvu

Više
07 sep 2017 13:10 #29849 od Pavlović Mladen
Udruživanje poljoprivrednika zbog same strukture gazdinstva, nameće se kao imperativ. Zadrugarstvo je često zloupotrebljavano najviše od strane "državnih zadruga" koje ne daju mogućnost proizvođačima da u potpunosti upravljaju i kontrolišu rad zadruge. Ovaj tip zadruga takođe ima velikih pasivni kapital. Sa druge strane "privatne zadruge" koriste ime zadruge, a u stvari predstavljaju privatne kompanije, u kojima proizvođači nemaju nikakav uticaj. U oba ova slučaja ideja zadrugarstva se uništava. U poslednje vreme počinju da se osnivaju zadruge modernog tipa u kojima proizvođači učestvuju u potpunosti u odlučivanju i gde su spremni da prihvate rizik osvajanja novih tržišta. Ipak, ovaj tip zadruga još nije dovoljno razvijen da bi imao značajniju ulogu u razvoju tržišta.

Državne zadruge imaju prerađivačke i skladišne kapacitete u svom vlasništvu. Ovim kapacitetima državne zadruge upravljaju na isti, ili sličan način kao što bi to činili i agrokombinati.

Tranzicioni proces zahteva da država poljoprivrednim zadrgama vrati nasilno oduzeto zemljište njihovim pravim vlasnicima, ili njihovim naslednicima. Takođe neophodno je da se vrati i zemljište oduzeto od zadruga na upravljanje zadrugama. Ovaj proces je u velikoj meri već završen. Pojedine poljoprivredne zadruge su se raspale u tranzicionim kretanjima.Međutim većina poljoprivrednih zadruga je nastavila da živi na poljoprivrednom zemljištu koje pripada njenim članovima, kao i na zemljištu koje su kupili tokom godina.U poslednje vreme gubi se motiv za za dalji proces restruktuiranja zadruga. Sa druge strane postoji potreba da se osavremeni način rada zadruga, kao i da Zadružni savez uvede modernije zakonodavstvo.

PSSS Padnska Skela
mr Mladen Pavlović

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.631 sekundi
Powered by Kunena Forum