Zadružni principi - alat za uspešno zadružno organizovanje zadruga

Više
11 maj 2017 14:12 - 11 maj 2017 14:12 #27945 od Miletaković Sandra
Zadruge nisu društva kapitala nego društva lica. Sva lica (pojedinci) predstavljaju združen tim, igraju utakmicu po istim pravilima i obezbeđuju pobedu za svoj tim. U tom timu svi su uvaženi i cenjeni, iako im mogućnosti i sposobnosti nisu iste. Za kapitena se uvek bira najbolji igrač a u prvoj postavci igraju oni koji mogu da ostvare pobedu.
Za uspešno poslovanje zadruge u XXI veku morali bi se koristiti sledeći principi (alati):
1. Dobrovoljno i otvoreno članstvo,
2. Demokratska kontrola članova,
3. Ekonomsko učešće članova,
4. Autonomija i nezavisnost,
5. Obrazovanje, obuka i informisanje,
6. Međuzadružna saradnja,
7. Briga za zajednicu.
Svi zadružni principi su međusobno, manje ili više povezani i u celini njihove primene leži odgovor na pitanje kako obezbediti da zadruga, svojim aktivnostima i izgradnjom međusobnih odnosa sa svojim članovima, unapredi i dovede u sklad međusobne ljudske i etičke vrednosti.
Svi zadružni principi su podjednako važni, jer zajedno doprinose da zadruga bude uspešna, a životi njenih članova, članova njihovih porodica i članova šire zajednice bude kvalitetno bolji.
Da bi zadruga bila uspešna važno je da principe poznaju svi - od direktora zadruge do svakog njenog člana. Još je važnije da se članovi stalno podsećaju na to šta su zadružni principi i kako se ostvaruju, kako bi se obezbedilo da se u radu i poslovanju zadruge oni i primenjuju.
Sandra Miletaković, dipl.inž.
PSSS Kruševac
Last edit: 11 maj 2017 14:12 by Miletaković Sandra.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.435 sekundi
Powered by Kunena Forum