Зашто се јавља горчина код краставца

Više
23 jun 2017 08:50 #28584 od Vidanović Srđan
Vidanović Srđan je napravio novu temu: Зашто се јавља горчина код краставца
Нису сви краставци горки у истим условима гајења, а и они који су горки различите су горчине.На горчину краставца утиче присуство алкалоида кукурбитацина. Неке сорте и хибриди не садрже овај алкалоид (немају га наследно) тако да не могу бити горке ни у неповољним условима гајења.Сорте и хибриди који могу да испоље горчину, чине то при неповољним условима у случају суше и високих температура, или сувише хладно и влажно време.Што су услови узгоја неповољнији , краставци су горчи.То је за салатаре погубно јер су неупотребљиви за исхрану, док корнишони губе горчину кисељењем.
Треба избегавати и то да се краставци заливају хладном водом.Наиме током топлих дана велика разлика између температуре биљака и воде задржава њихов раст, а плодови постају горки.

Срђан Видановић дипл.инг.
ПССС Пирот

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.423 sekundi