Подривање земљишта

Više
29 jun 2020 14:05 #41971 od Despotović Dušan
Despotović Dušan je napravio novu temu: Подривање земљишта
Сведоци смо да су се последњих година, климатске прилике знатно промениле. То се највише огледа у неравномерним и веома интензивним падавинама. Задње две године сетву јарих култура започињемо готово без резерви зимске влаге. Након сетве, у периоду од маја до јуна имамо бар неколико дана са падавинама веома јаког интензитета. Неретко дан за даном. Последица тога су лежање воде у парцели, а не ретко и одношење целог ораничног слоја са парцела воденим бујицама. Након тога је немогуће ући у њиву, санирати насталу штету а по негде и пронаћи своју парцелу или њиву.
Не залазим у то ко треба да одржава водотокове, без озира како се они звали( бујични, . . .). Ми на то можемо веома мало да утичемо. Само треба обилазити надлежне за те послове да свој посао одраде благовремено како не би санирали последице.
Шта пољопривредни произвођачи могу и треба да предузму, како би спречили лежање воде на своме зељишту, зависи од низа фактора. Самог положаја парцеле, њеног механичког састава, гајеног усева, близине инфраструктуре, . .
Једна од битних мера је измена начина схватања обраде земљишта. Код нас је плуг основна машина за обраду земљишта. Он врши обраду превртањем пластице. Честим радом плуга, на нормалним и тежим земљиштима долази до формирања водно непропусног слоја, тзб.плужног ђона. Плужни ђон, и у нормалним условима спречава отицање воде у дубље слојеве земљишта. Из тог разлога, у обради земљишта се мора применити подривање земљишта у циљу разбијања непропусног слоја. у блажим случајевима је довољно проћи подривачем и посао је завршен. Негде је потребно одрадити подривање са кртичном дренажом. Подривање, као мера обраде, треба да се практикује сваке 4 до 8 године, зависно од гајених култура.
То је најјефтинија мера, којом можемо помоћи не само нашој гајеној биљци, већ сами себи кроз овај начин обраде земљишта. најбоље га је спровести у летње јесењем периоду, након скидања усева стрних жита. некада је довољно одрадити на дубину до 30цм, што је показало јако добре резултате. А постоји могућност и знатно дубље обраде.
Радом подривача, добијамо бољи водно ваздушни режим земљишта. Спречићемо неповољно задржавање сувишка воде на парцели а наш усев ће имати биље услове за раст и развој.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.299 sekundi