OZIMA PŠENICA I KUKURUZ NA POLJIMA JUŽNOG BANATA - PSS PANČEVO

Više
01 jun 2020 08:36 #41301 od Bogdan Garalejić
Bogdan Garalejić je napravio novu temu: OZIMA PŠENICA I KUKURUZ NA POLJIMA JUŽNOG BANATA - PSS PANČEVO
OOZIMA PŠENICA na poljima južnog Banata koje pokriva PSS Pančevo posejana je na 24037 hektara. Usev je trenuto u fazi razvića ploda, rana mlečna zrelost do rana voštana zrelost, gde je zrno dostiglo krajnju veličinu ( do 60% useva).
Skrenuo bih pažnju na nekoliko stvari:
1. Izračunajte sklop biljaka ili broj klasova na m2 koristeći ram čije dimenzije mogu da budu različite. U dosadašnjim merenjima smo uočili da uglavnom imamo primarne klasove bez velikog broja sekundarnih klasova kao posledica suše. Količina padavina u aprilu mesecu u PSS Pančevo, merno mesto Ogledno polje, iznosila je 3,8 l/m2 .

KUKURUZ je posejan na 72737 hektara. Nalazi se u fazi razvića na BBCH skali razvitak listova. Praktično imamo biljke čiji je broj listova od 6-10. Razvijenih listova, sa vidljivom "kragnom" koja obuhvata buduće stablo je 4-7.

Ovde bih napomenuo da u dokumentu (zakačen za objavu) detaljno možete pogledati predloge šta uraditi pri obilasku ozime pšenice i šta se može javiti na kukuruzu ukoliko imate pH preko 7.5.(vezano za nedostatak mikroelementa cinka).

Bogdan Garalejić, dipl.inž., PSS Institut TAMIŠ Pančevo.
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.507 sekundi