Poljoprivredni radovi u ratarskoj proizvodnji u januaru mesecu

Više
20 jan 2020 09:06 #39953 od Veličković Violeta
Veličković Violeta je napravio novu temu: Poljoprivredni radovi u ratarskoj proizvodnji u januaru mesecu
Poljoprivredni radovi u ratarskoj proizvodnji u januaru mesecu

Već uveliko gazimo najhladniji i najzimskiji mesec u godini koji bi mnogi prespavali, što zbog hladnoće, što kako bi odmorili posle svih praznika. Reklo bi se da u ovakvim vremenskim uslovima u poljoprivredi nema posla, ali nije tako. Vredni ljudi na selima i u prigradskim naseljima to najbolje znaju!
Ukoliko vremenske prilike i vlažnost zemlje dozvoljavaju, rasturaju se stajnjak i mineralna đubriva i oru se njive koje nisu uzorane u jesen. Na delovima zemlje gde se pojavi ledena pokorica potrebno ju je razbiti, a ako naiđu topliji dani i zemlja se napuni vodom, potrebno je isušiti je, pravljenjem brazdi ili jaraka. Takođe, sad je najbolji period za pravljenje planova proizvodnje, ali i za nabavku potrebnih materijala za sadnju: alata, semena, đubriva, sredstva za zaštitu bilja i dr.
Takođe, ovo je idealan period da pregledate proizvode, koji su uskladišteni, bilo da je za sopstvene potrebe ili za prodaju. Ovo je mesec kada ćete imati vremena da poradite i na svom stručnom usavršavanju, a ako imate prilike da posetite i neki seminar , predavanje koje se odnosi na poljoprivredu.

PSSS Mladenovac
Violeta Veličković dipl.inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.339 sekundi