Proizvodnja kineskog kupusa- Stefanović Vladica

Više
13 dec 2019 11:27 #39516 od Stefanović Vladica
Stefanović Vladica je napravio novu temu: Proizvodnja kineskog kupusa- Stefanović Vladica
Proizvodnja kineskog kupusa
Interesovanje za gajenje kineskog kupusa u poslednje vreme je poraslo. Ovo povrce ima visoku hranljivu i biološku vrednost. Zbog kratke vegetacije i relativno dobre otpornosti na niske temperature pogodan je za gajenje kao drugi ili naknadni usev.
Postoje dve vrste kineskog kupusa i to pravi kineski kupus koji ne formira glavicu i pekinški kupus koji se inace širi kod nas, on obrazuje glavicu. Koristi se u ishrani kao varivo i kao salata, iskljucivo u svežem stanju, jer se ne može kiseliti. Ova jednogodišnja biljka pri prolecnoj sadnji brzo procveta. Zato se u našim uslovima može gajiti kao naknadni ili kao izrazito rani usev. Ako se gaji u prolece kada je dug dan i u uslovima viših temperatura vrlo brzo procveta i ne formira glavicu.
Za proizvodnju kineskog kupusa zemljište treba obraditi odmah nakon skidanja predhodnog useva, ali ne dublje od 20 santimetara. Nakon obrade treba pristupiti površinskoj pripremi zemljišta radi što boljeg usitnjavanja zemljišta i ocuvanja rezervi vlage. Za kineski kupus treba upotrebiti 80-90 kg azota, 40-50 kg fosfora i 90-100 kg kalijuma po hektaru (u cistim hranivima). U našim uslovima kineski kupus najbolje je proizvoditi direktnom setvom semena na stalno mesto, i to od polovine do kraja jula. Potrebno je 1-1,5 kg semena po hektaru seje se u redove na razmak redova 50-60cm a izmedu redova i 20-30 cm u redu.
Nega kineskog kupusa ogleda se u medurednoj kultivaciji sve dok biljke ne sklope redove. Kineski kupus je veoma osetljiv na nedostatak zemljišne i vazdušne vlage, pa ga treba redovno i obilno zalivati. U toku vegetacije treba obaviti jedno prihranjivanje azotnim dubrivom i to polovinom od ukupne kolicine azota (200 kg KAN-a ili 100 kg uree po hektaru).Prihrana se izvodi u vreme intezivnog rasta rozete listova.
Narocitu pažnju treba obratiti na zaštitu od štetocina. Pojavljuju se iste štetocine kao i na obicnom glavicastom kupusu - buvaci, kupusna muva, kupusar, kupusna sovica, kupusni moljac i druge. O zaštiti od štetocina treba voditi racuna narocito u prvom delu vegetacije. Kineski kupus se odlikuje relativno kratkom vegetacijom oko 60 dana, izuzetno neke sorte do 90 dana. Ako se seje krajem jula i pocetkom avgusta, za berbu stiže kraj oktobra i pocetkom novembra. Težina glavice je 1-2 kilograma, mada neke sorte mogu imati i teže glavice. Prinos je 40- 60 tona po hektaru. Nakon berbe kineski kupus može dobro da se cuva u svežem stanju cak i do dva meseca.
Dipl. ing.poljoprivrede Vladica Stefanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.528 sekundi