Jesenja obrada zemljišta - Dipl. inž. Gordana Rehak

Više
03 okt 2019 13:08 #38872 od Rehak Gordana
Jesenja obrada zemljišta

Pravo je vreme misliti na pripremu zemljišta za naredni usev, tako da prethodni mora biti na vreme skinut sa parcele. Blagovremena i kvalitetno urađena duboka obrada zemljišta, ima veoma veliki uticaj na visinu prinosa, jer ne postoje neke dodatne mere koje bi povećanim ulaganjima u potpunosti nadoknadile prinos koji je izgubljen zbog nepravilno odrađene obrade zemljišta.
Zato je najbolje, da se sa pripremom zemljišta krene u jesen, kada se u oktobru ili novembru izvrši duboko zimsko oranje, na dubini oko 30 do 40 cm. Na ovaj način, oranični sloj se prevrće i izlaže uticaju vlage, vazduha i mraza. Duboka osnovna obrada omogućava i bolje ukorenjavanje korenovog sistema i prodiranje u dublje slojeve zemljišta, ali i bolje usvajanje hranljivih materija.
Pravilna obrada ima zadatak da, osim, da što bolje pripremi zemljište za useve koji će se uzgajati, omogući pripremu tako da daje optimalne rezultate pri redovnom iskorišćavanju zemljišta svake godine. Cilj obrade zemljišta je stvaranje optimalnih fizičkih uslova za klijanje, nicanje, rast i razviće sledećeg useva. To se postiže primenom adekvatnih oruđa za obradu koji su prilagođeni različitim klimatskim i zemljišnim uslovima i zahtevima gajenih vrsta. Pravilan izbor plužnog tela je od velikog značaja i utiče na kvalitet oranja ali i utrošak energije. Dobro prevrtanje i mrvljenje plastice, kvalitetno zaoravanje biljnih ostataka i stajnjaka i ujednačena površina oranja mogu se postići samo plužnom daskom koja je prilagođena postavljenim parametrima oranja i stanju njive.
Pravilna obrada se ogleda u sposobnosti da popravi fizičko - hemijske, biološke i mikrobiološke osobine zemljišta, ali i da popravi strukturu. Ovo je posebno značajno u intenzivnoj proizvodnji, gde se u jednoj godini smenjuje više useva.
Važnost pravilne pripreme zemljišta ne može se dovoljno naglasiti jer se primenom đubriva, agrotehnike i navodnjavanja, narušava struktura i smanjuje se plodnost zemljišta.
Upravo zbog toga je potrebno znati kada, na koju dubinu i koliko puta će se primeniti obrada zemljišta, pa je značaj jesenje obrade, dovođenje zemljišta u stanje da može da primi i sačuva zimske padavine, a takođe i olakša predsetvenu pripremu za useve koji će se gajiti u proleće. Optimalna i ekonomična dubina jesenjeg oranja menja se ne samo u zavisnosti od tipa zemljišta već i od zahteva pojedinih useva.
Za jara strna žita, grašak i grahoricu dovoljna je dubina oranja od 20cm dubine, za okopavine između 20-30cm, dok za šećernu repu, lucerku i krompir 30-35cm. Stanje vlažnosti pri kojoj se zemljište najlakše i najkvalitetnije obrađuje naziva se fizička zrelost za obradu, a zemljište je fizički zrelo kada je 50-60 % ukupne zapremine pora ispunjeno vodom.
Zato, savezujemo poljoprivredne proizvođače da blagovremeno izvrše jesenju obradu zemljišta i tako sačuvaju zemljište, a biljkama omoguće maksimalni rod.

Izvor: PSSS Šabac, Dipl. Inž. Gordana Rehak, savetodavac za ratarstvo

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.690 sekundi
Powered by Kunena Forum