Nega lucerišta u zasnivanju

Više
10 maj 2019 11:46 #37279 od Veličković Violeta
Nega lucerišta u zasnivanju
Posle setve i nicanja mlade biljke lucerke se moraju negovati, da bi zasnivanje lucerišta bilo što bolje.
Najčešće se primenjuju sledeće mere:
Razbijanje pokorice: Ako nakon setve padne kiša u vidu pljuska, na težim i slabo strukturnim zemljištima dolazi do formiranja pokorice, pa kao prva mera nege može biti razbijanje pokorice. Ovo se obavlja ježastim ili rebrastim valjcima i može biti vrlo efikasna mera radi ujednačenog i ubrzanog nicanja.
Valjanje: Posle setve preporučuje se valjanje, jer se time poravna površina, povežu kapilari i obezbedi seme vlagom iz dubljih slojeva. Na teškim slabo strukturnim zemljština ne preporučuje se valjanje zbog opasnosti od obrazovanja pokorice.Kao mera nege valjanje može biti primenjeno i u proleće na mladom usevu iz jesenje setve, ako je došlo do odvajanja korenčića mladih biljčica od zemlje, zbog noćnog zamrzavanja i dnevnog odmrzavanja površinskog sloja zemljišta. Valjanjem mlade biljčice sabijamo u zemljište i ponovo se uspostavlja veza korenčića sa zemljištem i nastavlja se dalji rast i razvoj, dok bez valjanja mnoge mlade biljke propadaju.
Zaštita od korova: Neophodna mera nege u lucerištima u zasnivanju je suzbijanje korova. Na pojavu korova posebno je osetljiva lucerka u mlađim fazama razvoja, jer kod velike zakorovljenosti lucerka se sporije razvija i proređuje, pa dolazi do slabog zasnivanja lucerišta, a nekad i do preoravanja. U lucerki se javljaju širokolisni korovi; gorušica, štir, loboda, lisac, veliki kiseljak, bokvica, ambrozija, maslačak, mišjakinja, od uskolisnih korova najčešći su divlji sirak, zubača, pirevina, muhar, koštan i drugi.
Pojava korova se suzbija raznim agrotehničkim merama prvenstveno: plodoredom, dobrom osnovnom i predsetvenom obradom zemljišta, pravovremenom i kvalitetnom setvom i kasnije negom useva. Suzbijanje korova primenom herbicida je osnovna mera zaštite. Herbicidi se primenjuju pre setve, nakon setve i posle nicanja lucerke. Herbicidi mogu izazvati deformacije lista lucerke ako je nakon setve pala kiša i došlo do formiranja pokorice. Razbijanjem pokorice otklanjamo štetno dejstvo.
Kosidba kao mera nege: Rana kosidba se primenjuje u cilju suzbijanja zakorovljenosti. U tom slučaju kosi se u fazi butonizacije korovskih vrsta, bez obzira u kojoj fazi se nalazi lucerka. Visina košnje treba da je 8-10 cm, kako bi lucerka što brže regenerisala, pošto u narednom porastu brže raste od većine korova i zakorovljenost se smanjuje. Ovom merom se mlade biljke lucerke iznuruju i slabije je zasnivanje lucerišta odnosno bolje je primeniti herbicide u cilju suzbijanja zakorovljenosti.
Prvi otkos lucerke u zasnivanju treba kositi u fazi punog cvetanja na visini od 5-7 cm. Kosidbom lucerke u fazi cvetanja postiže se dobar razvoj korenovog sistema i dobro formiranje krunice iz koje će u narednim porastima izbijati brojni pupoljci.

PSSS Mladenovac
Violeta Veličković

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.401 sekundi
Powered by Kunena Forum