AZOTNA MINERALNA ĐUBRIVA SA PRODUŽENIM DELOVANJEM AMONIJAČNOG AZOTA

Više
14 feb 2019 08:41 #36173 od Bogdan Garalejić
Bogdan Garalejić je napravio novu temu: AZOTNA MINERALNA ĐUBRIVA SA PRODUŽENIM DELOVANJEM AMONIJAČNOG AZOTA
Možda Vam, proizvođači, zvučim nejasno sa pojmom inhibicija - inhibitor, ali u samom tekstu će te videti šta se sprečava dodatkom određenih hemikalija kod korišćenja azota iz mineralnih đubriva gde je on u obliku amonijum nitrata. Mali uvod i ceo tekst zakačen za objavu.
Amonijačni azot je manj pokretljiv u tlu nego nitratni azot. On se na površini vezuje za čestice gline i humusa, koloide. Iz tog razloga je azot manje raspoloživ za biljke. U suvim mineralnim đubrivima imamo sledeće kombinacije amonijačnog azota i to kao:
- Amonijum nitrat – AN, SAN, KAN
- Amosulfan – različiti tržišni nazivi kod kompanija
Biljka brže usvaja amonijačni oblik azota (NH4) nego nitratni, ali je on vezan za zemljište (navedeno na početku). Ovo vezivanje je posledica razlike u električnom naboju jer je NH4 pozitivno naelektrisan i negativno naelektrisan adsorptivni kompleks ga jednostavno privuče.
Nasuprot njemu nitratni azot NO3 je negativno naelektrisan i „slobodan“ je u tlu. Njegovo usvajanje se vrši zajedno sa rastvorom i zato on brzo deluje.
Sledeće pitanje je: Može li se odložiti transformacija iz amonijačnog azota u nitratni i produžiti korišćenje azotnih đubriva?
Odgovor je: Da!

Bogdan Garalejić, dipl.inž., savetodavac-saradnik, PSS Institut Tamiš Pančevo.
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.241 sekundi