Vrste i vreme upotrebe đubriva u vreme poljskih radova

Više
27 dec 2018 12:19 #35538 od Popović Dobrivoje
U određivanju vrste, količine i vremena upotrebe mineralnih đubriva na obradivim površinama Šumadije neophodno je poznavanje i analiza više parametara kao što su:
- bonitetne odlike zemljišta
- parametri kontrole plodnosti
- vodni režim oraničnog sloja
- agrometereološki pokazatelji
U Šumadiji je više bonitetnih tipova zemljišta uglavnom srednje plodnog kao i srednje teškog za osnovnu obradu i predsetvenu pripremu.
Imaju kiselu i jako kiselu reakciju. Zemljište je slabo obezbeđeno fosforom, sa srednjim sardžajem azota, bogata i jako bogata kalijumom.
Humusa ima u nekim srednjim ili siromašnijim količinama. Vodni režim je na donjim granicama prema potrebama gajenih biljaka.
Predhodni parametri određuju sledeći pristup biljnoj proizvodnji:
- Od azotnih đubriva iskljčivo koristiti KAN, zbog stanja kiselosti oraničnih površina u predsetvenoj pripremi ili u ishrani.
- Kompleksna mineralna đubriva , ako već nisu upotrebljena pre zimskog perioda tj. uneta zaoravanjem ili bar u prvoj predsetvenoj pripremi, nadalje ih ne unositi jer nema efekta u suvom ratarenju na ovim prostorima.
- U narednoj sezoni obrade zemljišta unositi kombinacije sa dominacijom fosfora .
- Količine aktivne materije posebno azota i fosfora po mogućnosti odrediti prema sadržaju istih u zemljištu, odnosno prema nameni setvene biljne vrste.
- Način i količinu uneti prema vremenu setve kao i vremenu iskorišćavanja apsolutno planiranim plodoredom tj.plodosmenom.
Dipl.ing Dobrivoje Popović

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
28 dec 2018 09:47 #35561 od Bogdan Garalejić
Molim Vas kolega da unesete i dalje koristite napomene:
- može se na kiselim zemljištima koristiti MAP kao melirativno đubrivo kada su vrednosti analite ispod 10 mg/100g ili 100ppm s tim da se kod pH ispod 5,5 preporučuje dodavanje CaO u količini od 5,25 kg/1 kg unetog P2O5 ili za 52 kg/P2Og iz MAP-a (11:52) uneti 273 kg CaO po 1 ha. Analize u poslednjih nekoliko godina su pokazale da se na zemljištima ispod pH 6,5 može koristiti MAP za popravku sadržaja fosfora.
- anliza tj ekstrakcija za AL metodu gde su pH zemljišta ispod 7, daje dobre pokazatelje sadržaja P u zemljištu.
- voditi računa da je na zemljištima, glinovitim, kao što je smonica i gajnjača, potrebno uneti P i K bez obzira na visoke vrednosti u analizi jer se isti ne mogu iskoristiti zbog tipa sekundarnih minerala gline, ilit i kaolinit, koji P i K drže čvrsto vezane za čestice zemljišta tj unutar kristalne rešetke glinenih minerala.

Ukoliko smatrate, kolega, da treba o ovome da porazgovaramo stojim Vam na raspolaganju. Srćšna Vam Nova 2019 i predstojeći Božićni praznici.
Bogan Garalejić- Gariša, 0648814407 ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.337 sekundi
Powered by Kunena Forum