Priprema zemljišta za ozime useve- Vladica Stefanović

Više
05 nov 2018 10:10 #34855 od Stefanović Vladica
Stefanović Vladica je napravio novu temu: Priprema zemljišta za ozime useve- Vladica Stefanović
Priprena zemljišta za ozime useveObrada zemljišta za setvu ozimih useva se najčešće odvija u dve faze: osnovnu i dopunsku ili predsetvenu pripremu zemljišta.Osnovna obrada zavisiti od tipa zemljišta, preduseva, dubine obrade zemljišta pod predusevom, stanja zemljišta, ekonomske opravdanosti. Na „normalnim“ zemljištima dubina obrade ne mora biti veća od 25 cm, dok na težim zemljištima obrada bi mogla biti i dublja, od 30-35 cm. Ako je za predhodni usev obrada bila kvalitetna i duboka, onda dubina obrade za pšenicu može biti manja (15-25 cm). Pšenica dobro reaguje na dejstvo predhodne duboke obrade.
Osnovna obrada za ozime useve mora da stvori uslove za konzervaciju vlage kako bi usev brzo i ujednačeno nikao. U pogledu broja operacija ona zavisi od preduseva ,količine žetvenih ostataka, tipa zemljišta. Najčešće se ona obavlja teškim tanjiračama mada postoje i kombinovana oruđa koja istovremeno obavljaju i finalnu pripremu za setvu. Predsetvenom pripremom neophodno je stvoriti sitan rastresit površinski sloj koji omogućava kvalitetnu setvu ujednačeno nicanje kao I uslove za pravilnonrazviće biljaka.
Predsetvena obrada zemljišta ima za cilj da stvori sitan, rastresit površinski sloj zemljišta koji ce omoguciti kvalitetnu setvu, ujednaceno i brzo nicanje kao i uslove za pravilno razvice biljaka.
U ovoj godini priprema zemljišta za setvu ozimih useva,nije išla na ruku poljoprivrednicima zbog nedovoljne vlage u zemljištu, odnosno zbog nedovoljnih(oskudnih) padavina.Zato se u tim uslovima preporučuje redukovana obrada, gde bi se zemljište podrilo podrivačima,a onda se tanjiračama pripremilo zemljište za setvu. Na ovaj način bi se sačuvala vlaga koja se gubi oranjem odnosno obrtanjem zemljišta.

Vladica Stefanović
PSSS Negotin

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.369 sekundi