Berba i čuvanje kupusa

Više
30 sep 2018 21:44 #34518 od Gavrilović Vladica
Gavrilović Vladica je napravio novu temu: Berba i čuvanje kupusa
Berba

- Rane sorte kupusa se beru u nekoliko navrata, a srednje rane i kasne najčešće jednom ili dva puta.
- Ne treba brati vlažne glavice, jer se tada lakše kvare.
- Berba se vrši ručno, jačim noževima. Po odsecanju, glavice se čiste od spoljnih listova i pakuju u ambalažu u kojoj će se prodavati ili skladištiti.
- Ručna berba se može olakšati korišćenjem traktorskih platformi.
- Kupus je tehnološki zreo kada glavica dostigne određenu krupnoću i čvrstinu.Tehnološka zrelost kraće traje leti, nego u jesen.

Čuvanje
- Fermentisan (ukiseljen)
- Skladišten u kontrolisanim uslovima
- Kasne sorte kupusa se u hladnjačama na temperaturi od 0-0,5 C mogu čuvati i do 6 meseci, srednje rane 3, a rane sorte 1 mesec,
- Relativna vlažnost vazduha ne sme preći 90% uz stalnu cirkulaciju vazduha,
- Za vreme čuvanja kupus gubi na težini od 8 do 26,5%.
Zdrave, prilikom berbe, manipulacije i transporta neoštećene glavice kupusa će se lakše i duže čuvati.

PSSS Negotin, Vladica Gavrilović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.379 sekundi