PROIZVODNJA SILAŽE OD KUKURUZA SA CELIM KLIPOM

Više
30 sep 2018 23:39 #34517 od Gavrilović Vladica
Gavrilović Vladica je napravio novu temu: PROIZVODNJA SILAŽE OD KUKURUZA SA CELIM KLIPOM
Kao posledica čestih suša i visokih temperatura tokom vegetacionog perioda, kukuruz često ima smanjen prinos od očekivanog, ako se gaji u suvom ratarenju. Savetuje se stočarima da je najbolje iskorišćenje ove kulture u ishrani stoke putem silaže.
Za visokoproduktivne krave potrebno je da se više puta hrane dnevno i to na taj način što se povećava broj hranjenja sa 2 do 3 i više puta dnevno. Ovakvim načinom hranjenja utiče se na povećanje proizvodnje mleka i takođe veći procenat mlečne masti, a što je i cilj svakog proizvođača u ovoj proizvodnji. Veoma dobri rezultati su postignuti kada se broj hranjenja povećao na 4 puta na dan i to senom, lucerkom i dodatkom koncentrata a silaža se daje samo dvokratno.
Stoga se savetuje svim stočarima a pogotovu proizvođačima mleka da u ovom periodu prave od kukuruza silažu kako bi mogli da sebi obezbede siguran dohodak sa manjih površina. Smatra se da bi neki maksimum od 2 uslovna grla po jedom ha moglo da ispuni te uslove i obezbedi određenu ekonomsku sigurnost svakom stočaru.

Način spremaja silaže kukuruza

Za spremanje silaže od kukuruza treba obezbediti sledeće:
- ukoliko nema silo kombajna obezbediti tri traktora. Jedan traktor treba da kosi zelenu masu, drugi da prihvati u prikolicu i vozi do silo jame, a treći da gazi u jami zelenu masu
- obezbediti silo jamu i dovoljno zelene mase za spravljenje silaže
Za uspeh silaže treba iseći zelenu masu kukuruza na 1 cm veličine, kako bi mogli da obezbedimo šećerni minimum koga u kukuruzu ima a takođe treba obezbediti vlagu. Kukuruzne silaže ima 700 kg u 1 metru kubnom.Tako da je potrebno pri spravljanju dodati po 200 gr stočne soli na svakih 100 kg zelene mase. Pored navedenog šećernog minimuma veličina sečene stabljike i vlage potrebno je dobro sabijati masu pri spravljanju silaže. Dok se silaža spravlja nekoliko puta je potrebno proveravati vlažnost, a proverava se tako što se uzme grudva siliranog materijala i drži u ruci 60 sekundi, i ako se posle toga rasturi znači da je potrebno dodavati još vode. Za svo vreme dodavanja mase gazi se traktorima kako bi se istisao sav vazduh i masa bila što kompaktnija.
Završetak silaže zahteva sledeće elemente, da se dobro pokrije jama folijom i da se odozgo pritiska daskama i na njih stave džakovi peska kako bi se istisao sav vazduh, jer je za zrenje silaže potrebna anaerobna sredina. Tako spravljena silaža se može koristiti već nakon 40 dana zrenja a masu skidati iz silo jame vertikalno po 20 cm i tako sve do utroška silaže. Ukoliko je spoljna temperatura ispod nule potrebno je silažu uneti ujutru u objekat i hraniti stoku tek uveče a uveče uzeti takođe silažu za jutarnji obrok.
PSSS Negotin, Vladica Gavrilović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.339 sekundi