Analiza sadnje krompira 2018-Nenad Nešović,PSSS Kraljevo

Više
24 jun 2018 00:26 - 26 jun 2018 21:19 #33451 od Nešović Nenad
U poslednjih 2 nedelje širom Srbije beležene su padavine sa velikim razlikama u broju dana sa kišom i količinom padavina. Na nekim lokalitetima bilo je i preko 100 litara kiše/m2 ali je bilo bilo slučajeva da padavine jednom kraju lokaliteta više puta donesu veliki pljusak, a na drugom samo „pokupe“ prašinu. Najviše padavina bilo je u područjima blizu najvećih reka (Dunav, Sava i Drina), odnosno na severo-zapadu i zapadu Srbije. U kraljevačkom proizvodnom području, prema podacima RHMZ Srbije u periodu 15-21.06.2018. zabeleženo je preko 70 l /m2 padavina koje su bile preko potrebne usevima jare setve.
Učestale padavine, duge rose i prevlaženo zemljište otežavaju ulazak mehanizacije u useve krompira radi preventivne zaštite od prouzrokovača plamenjače. Verovatno, da već sada ima useva sa infekcijama čije se širenje može sprečiti samo sa kvalitetnom i učestalom zaštitom hemijskim preparatima.
Uzimajući u obzir navedene meteorološke prilike, trenutno su na snazi ekstremno povoljni uslovi za razvoj prouzrokovača plamenjače krompira. Stoga je neophodno periode između hemijskih tretmana skratiti na 6-7 dana. Primena fungicida mora biti preventivna sa dobrom aplikacijom preparata na sve nadzemne delove biljaka. Obzirom da su usevi krompira u fazi cvetanja, odnosno precvetavanja, useve tretirati preparatima bržeg sistemičnog delovanja.
Na njivama širom Srbije uočena je pojava uvenuća stabljike i truleži prizemnog dela stabla koju izaziva bakterija Erwinia. Oboljenje je poznato i pod nazivom „Crna noga“. Na žalost Erwinia izaziva izumiranje zaražene biljke, a po nekad i truljenje krtola u toj kućici. Manje štete bile su i od Alternaria solani koja izaziva crnu pegavost i hlorozu lista. Ovaj patogen se može kontrolisati fungicidima. Ako su uočeni simptomi infekcije u usevu preporuka je da se uz redovne mere preventivne zaštite od prouzrokovača plamenjače doda i preparat Sekvenca u dozi od 0,5 l/ha (ili Signum , Score).
Česte padavine otežavaju ulazak u useve semenskog krompira u brdsko-planinskom proizvodnom području. Krompir je zasađen znatno ranije u odnosu na prethodne godine, i usevi su u fazi sklapanja redova. Izostali su hemijski tretmani na većem delu zasađenih njiva.
Usevi krompira u ravničarskom području koji su redovno navodnjavani su veoma brzo prošli kroz različite razvojne faze i u odnosu na broj dana od nicanja ima znatno bolji rod u poređenju na prethodne godine. Ključni razlog za to je kontinuirano dobar toplotni režim bez tzv. stresnih situacija praćenih većim variranjem minimalnih i maksimalnih temperatura. Zabeležen je izvestan broj dana sa temperaturama preko 30oC ali nije bilo perioda sa niskim noćnim i dnevnim temperaturama neposredno posle sadnje. Samo je rani krompir prošao kroz period hladnog vremena odmah posle sadnje, ali je i on dao dobre prinose, a gotovo sav krompir iz rane sadnje je već povađen i prodat.
Cene ranog i tzv. letnjeg krompira su za sada zadovoljavajuće, a razlog je pre svega manji obim proizvodnje i odustajanje mnogih proizvođača koji je posledica sve češće pojave niskih cena merkantilnog krompira usled nekontrolisanog uvoza koji poslednjih godina počinje već u jesen.

Nenad Nešović, mast. inž., Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kraljevo
Izvori:
 Dr Živko Bugarčić, Arum D.O.O. Zemun.
 Radomir Đekić dipl. Inž. Galenika Fitofarmacija A.D. Beograd.
 RHMZ Srbije
Prilozi:
Last edit: 26 jun 2018 21:19 by Nešović Nenad. Razlog: Dodata fotografija

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.478 sekundi
Powered by Kunena Forum