RUKOLA (Eruca satina)

Više
26 apr 2018 11:30 #32685 od Pantelić Ljubodrag
Pantelić Ljubodrag je napravio novu temu: RUKOLA (Eruca satina)
RUKOLA
(Eruca satina)
Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljašta biljka iz porodice kupusnjača(Brassicaceae). Kod nas je malo poznata, spada u grupu lisnatog povrća. Listovi su eliptični, blago usečeni koji u osnovi formiraju lisnu rozetu.
Na višim temperaturama razvija se cvetonosno stablo sa grozdasti cvetovima bele boje. Plod je mahunast sa sitnim, okruglim semenom, oko 2 gr.
Rukola je izuzetno kvalitetno povrće. Uzgaja se zbog lišća koje ima jak pikantni ukus, bogato vitaminima (100 – 200 mg/100 gr vitamina C), te mineralnim materijama, a naročito gvožđem. Lišće rukole ima gorak ukus koji se povećava sa starenjem lista.
Rukola se najčešće koristi kao salata ili komponenta u mešanim salatama za poboljšanje arome i ukusa.
Osnovnu obradu zemljišta obaviti tokom jeseni na dubini oko 20 cm.
Sa setvom se može početi rano u proleće, početkom marta i treba je sejati sukcesivno na 7 dana, do juna, kako bi se izbeglo naglo starenje lišća i gubljenje kvaliteta.
Može se uspešno gajiti i tokom zime u plastenicima.
Uspeva na lako – peskovitim i srednje teškim zemljištima sa ph 6 – 6,5. Setva se obavlja na međurednom rastojanju od 25 cm, a u redu na rastojanju 0,95 cm. Preporučena količina semena 1,5 kg – 2 kg/ha.
Seme je sitno (masa 1000 semenki je oko 1,5 gr). Đubrenje obaviti prema predhodno urađenoj agrohemijskoj analizi.
Od mera nege treba primeniti redovno navodnjavanje, suzbijanje korova, kao i zaštitu od buvača.
Bere se kada je formirana dobra lisna rozeta, gde se mogu brati listovi iz rozete ili se može čupati cela biljka. Prinos se kreće oko 20 – 25 t/ha.

Ljubodrag Pantelić, dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.405 sekundi