Квалитет пшенице

Više
18 sep 2017 09:33 #29966 od Vidanović Srđan
Vidanović Srđan je napravio novu temu: Квалитет пшенице
Често се поставља питање квалитета пшенице а то подразумева следеће:
Kвалитет пшенице одређује се :
- органолептичким својствима
- садржајем и врстом примеса
- садржајем воде
- хектолитарском масом
- квалитетном класом, одређеном на основу процента сирових протеина и седиментационе вредности
- присуством штеточина
- присуством микроорганизама и
- присуством остатака средстава за заштиту биља, уништење корова и штеточина
Пшеница квалитет и наши стандарди квалитета ( органолептичка својства)
Пшеница која се ставља у промет као сировина за млинску индустрију мора бити зрела и здрава , својственог изгледа , мириса и укуса и не сме имати страни мирис и укус следећег порекла: на складишне штеточине, на плесни, на семенке житних корова , поквареност услед лошег складиштења или неправилног транспорта, на стране материје ( нафту , сумпор и др), на средства за заштиту биља и уништења складишних штеточина.
Класе квалитета : На основу садржаја сирових протеина и седиментационе вредности пшеница се разврстава у I , I I, I I I класу:
Класа Сирови протеини у % Седиментационе вредности
I Најмање 13,0 Најмање 40
I I Најмање 11,5 Најмање 30
I I I Најмање 10,0 Најмање 18
Под стандардним квалитетом пшенице који се узима као основа за обрачун у процентима подразумева се пшеница са 13 % воде, 76 кг хектолитарске масе и са 2 % примеса. Минимални услови квалитета по стандарду за пријем пшенице код откупа је, највише 15% воде, хектолитарска маса најмање 74 кг и количина укупних примеса највише 8 %.
Срђан Видановић
ПССС Пирот

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.445 sekundi