Kopriva u organskoj proizvodnji

Više
24 maj 2012 11:19 #28975 od Jerinić Svetlana
Jerinić Svetlana je napravio novu temu: Kopriva u organskoj proizvodnji
Usled nedostatka na tržištu pesticida i đubriva organskog porekla, u organskoj proizvodnji kopriva nalazi sve veću primenu. Može se koristiti kao đubrivo ili kao insekticid. Čaj od koprive koristi se kao tečno azotno đubrivo i ima veoma pozitivan uticaj na gajene biljke, tako što podstiče rast, stvaranje hlorofila, jača otpornost biljaka prema stresnim uslovima, kao i bolestima i štetočinama. Đubrivo se spravlja tako što se stabljika i list koprive iseckaju, stave u drveni ili plastični sud i doliju vodom, ali ne do vrha (zato što masa peni). Poželjno bi bilo da voda za dolivanje bude kišnica, ali ako nema uslova za njeno sakupljanje, može se koristiti i odstajala voda. Sud se ostavi da stoji na suncu, masa se meša najmanje jednom dnevno. Đubrivo je gotovo nakon 15 dana kada dobije tamnu boju i više ne peni. Đubrivo se može koristiti zalivanjem zemljišta oko biljaka ili folijarno. Ako se koristi za zalivanje rablažuje se vodom u odnosu 1:10, a ako se koristi folijarno, pre upotrebe mora se procediti i razblažiti vodom u odnosu 1:10 do 1:25. Kopriva se može koristiti i kao insekticid i to u vidu čaja ili ekstrakta. Čaj se spravlja tako što se isecka 1 kg koprive i 1 kg pelina, prelije sa 8 l kipuće vode, ostavi se da stoji najmanje pola sata. Nakon toga se procedi, ohladi i može se koristiti za prskanje obolelih biljaka. Ekstrakt od koprive može se koristiti za prskanje protiv lisnih vašiju. Spravlja se tako što se 1 kg iseckane koprive (stabljika i list, bez semena) prelije sa 9 l vode (po mogućstvu kišnice), ostavi se da stoji 24 h uz povremeno mešanje. Pre upotrebe ekstrakt se procedi i bez razblaživanja može se koristiti za prskanje zaraženih biljaka.

Svetlana Jerinić, dipl. ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.991 sekundi