Zaštita sobnog cveća od bolesti I štetočina

Više
30 mar 2020 20:43 #40935 od Jovanović Zvezdana
Kod nege i zaštite sobnog cveća potrebno je primeniti određene mere kako bi biljke bile zdrave i otporne . Poželjno je stalno pratiti nivo vlažnosti, a količinu zalivanja prilagoditi potrebam sobnih biljaka. Tokom hladnijih dana, biljke automatski redukuju potrošnju vode zbog usporavanja svih fizioloških procesa. Kod prekomernog vlaženja postoji veća mogućnost pojave truljenja korena. U ovo godišnje doba, na početku proleće preporučuje se presađivanje biljaka.
Kod lisnih i dekorativnih vrsta sobnog cveća se nastavlja sa odstranjivanjem oštećenih i uginulih listova. Stabljike i korenje biljaka treba kontrolisati kako bi ustanovili da li ih je napala trulež, jer baš u ovom periodu postoji opasnost da pogrešno procenimo potrošnju vode. Ako se ova bolest pojavi poželjno korišćenje nekog fungicida sa botriticidnim delovanjem(Switch,Teldor,Signum). Potrebno je odstraniti svaki osušen ili uveo list i cvet jer predstavljaju potencijalnu opasnost od bolesti koju prouzrokuje upravo siva trulež (Botritis sp.). Na ovo oboljenje su osetljive pre svega afričke ljubičice (Saintpaulia) i ciklama.
Pored dobre nege, preventivna zaštita fungicidima je bolje rešenje od čekanja da se infekcija pojavi. Biljke treba preventivno kontrolisati od napada grinja, bele leptiraste i štitaste vaši. Belim lisnim vašima i grinjama odgovaraju topli i suvi uslovi, a naročito im pogoduje centralno grejanje. Pošto prolaze kroz nekoliko razvojnih faza - od jaja, preko larve do odrasle jedinke - njihovo suzbijanje je mnogo teže i zato je preventivni pristup najznačajniji.Veliki problem mogu da budu i mušice (Sciaride, Foridae, Bradizia sp.). Ovi sitni insekti polažu jaja na površinu supstrata, larve kasnije žive od materijala u razlaganju, kao što je npr. treset, odumrlo lišće i korenje. Njihovu pojava je učestalija ukoliko je povećana vlažnost supstrata, odnosno, ako se pretera sa zalivanjem.
Zvezdana Jovanović
PSSS Požarevac

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.336 sekundi
Powered by Kunena Forum