Diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava

Više
28 sep 2018 12:13 #34475 od Petrović Snežana
Диверсификација пољопривредних газдинстава
Задржати младе у руралним подручјима и тиме смањити негативан тренд миграције у градове,све већи је изазов.Млади људи су кључни ресурс за развој модерне и конкурентне пољопривреде,пре свега због њихове велике спремности да инвестирају у иновирање средстава за рад које користе и на тај начин утичу на повећање продуктивности и профитабилности ове индустријске гране.
Мала и средња пољопривредна газдинства суочена су с проблемом нерентабилности,у првом реду због немогућности за развој комерцијалне пољопривреде,везане за специјализацију у производњи,а ако и имају потребне предуслове суочена су с великом конкуренцијом на тржишту.
Једно од могућих решења за овакву ситуацију је диверсификација пољопривредне производње,односно проширење асортимана производа.
Tреба нагласити да је потражња за традиционалним производима у сталном порасту,што значи да породично газдинство уместо квантитета треба да подиже квалитет и разноврсност производа.Производња традиционалних производа може да постане значајан извор зараде пољопривредним газдинствима и допринесе да млади остану на селу.
Како је свима добро познато да је рурални простор све траженији за одмор и место за одлазак од свакодневног ужурбаног начина живота и градске буке,села нису више само места пољопривредне производње већ и места потрошње. Ово пружа посебну могућност поготову младима на селу да могу остварити додатни приход а тиме и дугорочну сигурност у свом еколошки здравом простору пружањем туристичких услуга односно развојем сеоског туризма.
Министарство пољопривреде је донело нове правилнике који омогућавају производњу и продају традиционалних производа у оквиру пољопривредних газдинстава.То је значајна мера,која може да допринесе развоју сеоског туризма.
У оквиру ИПАРД мера у току је припрема процедуралног оквира за акредитацију мере 7-Диверсификација пољопривредних газдинстава и развој пословања.Ова мера има за циљ повећање степена развоја економских активности у руралним подручјима,уз могућност стварања нових радних места,што ће директно увећати приход на газдинству.


Петровић Снежана
ПССС Падинска Скела

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.439 sekundi
Powered by Kunena Forum