Primena veštačkih đubriva

Više
26 jun 2018 06:48 #33504 od Vampovac Zlatko
Vampovac Zlatko je napravio novu temu: Primena veštačkih đubriva
Primena veštačkih đubriva
Djubriva su neophodan dodatak u prehrani biljaka. Koriste se kako bi se poboljšao rast i razvoj poljoprivrednih useva i povećali kvalitet i količina prinosa. Osnovna podela đubriva je na organska (biljnog ili životinjskog porekla) i neorganska đubriva, koja su sačinjena od različitih minerala i dodatnih supstanci.
Đubrenje se vrši pre setve i tokom rasta biljaka. Isto tako, kada je biljka zahvaćena nekom bolešću, potrebno je istovremeno ukloniti uzrok oboljenja (najčešće pesticidom), sprečiti dalje širenje bolesti (fungicid) i na kraju dodatno pomoći biljci da se brže oporavi dodavanjem odgovarajućeg đubriva.
Izuzetno je važno upotrebiti adekvatno đubrivo u potrebnoj količini. Previše đubriva, isto kao i premalo, može naneti biljci trajnu štetu. Biljka tada može da sagori, da joj se uništi koren ili cela odumre.
Mineralna đubriva dele se na:
nekompleksna đubriva koja sadrže jedan od 3 glavna elementa (kalijum, fosfor i azot)kompleksna djubriva (NKP), sadrže u tačno odredjenom odnosu te elemente, uz dodatak još nekih makro i mikro elemenat
NKP – univerzalno đubrivo, široke primene
NKP je čvrsto veštačko đubrivo, u obliku granula, veoma rastvorljivih u vodi, bez boje i mirisa. Univerzalno je i može se koristiti za kukuruz, pšenicu, šećernu repu, povrće, voće i vinovu lozu. Osnovna uloga ovog đubriva je da obezbedi pravilnu ishranu biljkama u toku vegetacije, a može se koristiti na svim tipovima zemljišta, kvalitetnim i osiromašenim
U njegov sastav ulaze azot, kalijum i fosfor, odnosno KAN (krečni amonijum nitrat), MAP (monoamonijum fosfat) i KCl (kalijum hlorid). Postoje NKP visoke (55-60%) ili srednje koncentracije hraniva.
Nanosi se ravnomernim posipanjem preko zemljišta, u redovima i pored redova, u vidu traka, oko stabala i može se primeniti 1-2 puta na istom mestu. U zavisnosti od biljne vrste obično se upotrebljava 300-600kg đubriva po ha.
KAN – ne šteti zemljištu
KAN (Kalcijum amonijum nitrat) je prosto veštačko đubrivo azotnog tipa i primenjuje se kod raznolikih biljnih vrsta. Ima brzo i produženo dejstvo i delimično neutrališe kiselost zemljišta. Bez obzira na kvalitet tla, po ha se može upotrebiti 100-500 kg i do 3 puta preko istog mesta. Bitno je ravnomerno ga rasporediti, kako bi biljke dobile istu količinu hranljivih materija.
SAN - čuvajte ga u suvoj hladnoj prostoriji, najduže 3 meseca
SAN (Amonijum nitrat) upotpunjuje ishranu biljaka azotom, podstiče rast i razvoj, bez obzira na vrstu zemljišta. Koristi se tako što se ravnomerno rasporedi oko biljaka, a u zavisnosti od vrste ide oko 100-400kg po ha.
AN - najrastvorljivije i veoma zapaljivo đubrivo
AN (Amonijum nitrat), belo žućkate boje u granulama sa 34% azota. Primenjuje se i pre sadjenja biljaka, a ima ulogu da im momentalno pruži neophodan azot. Primenjuje se na svakom tlu i za sve vrste biljaka, ravnomernim posipanjem.
Urea - najkoncentrovanija đubriva
Urea ili karbamid sadrži 46% azota, u obliku je belih granula izuzetno male mase. Pogodno je za voće i povrće. Ne treba ga primenjivati na kiselom zemljištu, jer pojačava kiselost. Takodje, treba ga izbegavati za vreme setve zato što negativno utiče na klice biljaka. Primenjuje se posipanjem granula na temperaturi ispod 8oC.
Zlatko Vampovac dipl. inž. PSSS Padinska Skela

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.425 sekundi