Održavanje povoljnog vodnog, vazdušnog i toplotnog režima zem.u stalnim zasadima

Više
27 nov 2017 12:25 - 28 dec 2017 09:58 #30768 od Rangelov Ivan
Obradom zemljišta već podignutih stalnih zasada voća i vinove loze uz druge agotehničke mere u stalnim zasadima kontrolišemo razvoj korovskih biljaka,održavamo i povećavamo plodnost zemljišta.
Pravilnim unosom ogranskih i mineralnih djubriva a prema rezultatima agrohemijske analize zemljišta i u zavisnosti od faze razvoja biljaka direktno utičemo na kvalitet i količinu prinosa .
Ograničavajući faktori proizvodje nisu samo neadekvatna upotreba min.i org.djubriva zakorovljenost parcele već i održanje optimalnog vodno/vazdušnog i toplotnog režima zemljišta.
To se postiže uz ostale faktore i dobrom obradom medjurednog prostora u zasadima.Pored klasične obrade raonim plugovima kao i rotacionig orudja i podrivanjem tzv.čizel plugovima.
Čizel plugovi imaju izuzetno velike prednosti ,posle operacije razrivanja ostaje ravna površina , velika ušteda energenata nema potrebe za dodatnim ravnanjem terena,dno brazde je grebenasto što omogućava bolju cirkulaciju vlage a i sprečava se pojava tzv.plužnog djona koji se javlja u obradi raonim plugovima.
Obrada u medjurednom prostoru se izvodi u jednom prohodu bez slogova i razora gde nema potrebe za tanjiranjem ili freziranjem što uveliko smanjuje troškove poljoprivredne proizvodnje te povećanju prihoda polj.proizvodjača .
Obradom čizel plugovima stvara se povolji vodni,vazdušni i toplotni režim u zemljištu,unose se i zaoravaju biljni ostatci,organska i mineralna djubriva u dubinu,stvaraju se povoljni uslovi za odvijanjefizičkih,hemijskih,bioloških i mikrobioloških procesa kao i uništavaju korovske biljke.
Obradom medjurednog prostora u stalnim zasadima čizel plugovima sprečava se gubitak vlage u toku vegetacije,poboljšava se protok vlage duž profila zemljišta,bolje se akumulira vlaga u jesenjem ,zimskom i ranoprolećnom periodu te se smanjuju efekti deficita vlage.

Dipl.ing.Ivan Rangelov, PSSS Niš
Last edit: 28 dec 2017 09:58 by Administrator.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.516 sekundi
Powered by Kunena Forum