Mikroakumulacija, uloga i značaj

Više
29 jun 2017 10:48 #28721 od Ristić Igor
Ristić Igor je napravio novu temu: Mikroakumulacija, uloga i značaj
Male brdske akumulacije i vodne retenzije imaju višestruki značaj. One se koriste za navodnjavanje brdskih zemljišta, za zadržavanje poplavnih talasa i na taj način štite nizvodni teren od poplava, za zaštitu zemljišta od erozije tj. spiranja površinskog kvalitetnog sloja zemljista.

Male akumulacije otvaraju nove mogućnosti za navodnjavanje voćnjaka, vinograda i ostalih poljoprivrednih kultura. Sa navodnjavanjem se postižu daleko bolji prinosi, u odnosu na poljoprivredne kulture gde se ne navodnjava. Pomoću malih akumulacije se sprečavaju štete od erozije, poplave i suše, podiže poljoprivreda, razvija stočarstvo, ribarstvo turizam i rekreacija.

Veliki broj izgrađenih malih akumulacija koristi se i za svoju osnovnu namenu, za navodnjavanje. Najčešći način navodnjavanja je gravitacionim putem (prirodni pad), on je takođe i jeftiniji i treba ga koristiti gde je to moguće. Takođe postoji i navodnjavanje koje se uz pomoć pumpi ili crpnih agregata koriste vodu iz mikro akumulacija, taj način navodnjavanja je skuplji, ali je neophodan za one parcele kojima nije moguće vršiti navodnjavanje putem gravitacije.

Male akumulacije se takođe mogu koristiti za razvoj turizma i ribolova. Tako na primer kod Oblačine u okolini Merošine, između Niša i Prokuplja, izgrađena je mala akumulacija pod imenom "Oblačinsko jezero". Posebno se veliki broj jezera koristi za uzgoj ribe, tako da je moguće razvijati i sportski ribolov.

Sve izgrađene mikro akumulacije vrše kontrolu poplavnog talasa a ujedno i zaštitu poljoprivrednog zemljišta, ljudi i objekata od poplava. Mali brdski potoci su uglavnom bujičarskog karaktera. U toku leta presuše, a u periodu velikih padavina i naglog topljenja snega nabujaju i nose velike količine nanosa. Erozioni procesi postepeno razaraju i uništavaju zemljište, odnose hranjive materije i remete vodni rezim. Izgradnjom akumulacija, nanos se zadržava u akumulaciji, a rušilačka moć vode nizvodno od akumulacije se znatno smanjuje.

Igor Ristić, dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.417 sekundi