KALEMLJENJE VOĆAKA NA ZELENO

Više
16 jun 2020 09:08 #41630 od Marković Boban
Marković Boban je napravio novu temu: KALEMLJENJE VOĆAKA NA ZELENO
KALEMLJENJE VOĆAKA NA ZELENO
Kao prvo iskusni kalemar treba znati da kad su podloge i plemke u vegetaciji - kalemimo na zeleno, a kad su u mirovanju - na zrelo. Na zeleno se kalemi pupoljkom, pa imamo: očenje na spavajući pupoljak i očenje na budni pupoljak, gde pupoljak može biti sa kalem-grančice iz prethodne vegetacije i sa kalem grančice iz tekuće vegetacije.
Pupoljkom se grančice iz tekuće vegetacije oče uglavnom breskvom. To se obavlja krajem maja i u junu mesecu.Podloge za očenje čiste se od divljaka neposredno pred kalemljenje na 10-15cm iznad zemlje. Podloga za očenje treba da je debljine 6-8mm, a oči se na 5-10cm visine.Urez na prethodno obrisanoj podlozi pravi se najčesće u obiku slova "T" (za orah na prozor ili prsten). Prvo se napravi urez preko podloge dužine 1cm, a zatim od sredine tog reza prema zemlji u dužini 2-3cm i kora podloge se nožem malo odvoji levo i desno.Pupoljak se skida sa kalem-grančice dužine najmanje 2cm sa vrlo tankim slojem drveta. Za očenje na budni pupoljak po mogućnosti pupoljak skinuti bez drveta.
Umetanje pupoljka pod koru mora biti pažljivo i brzo, da dobro nalegne na podlogu, sto se postiže pritiskivanjem prstima i vezivanjem. Vezivanje počinje iznad pupoljka, zatim preko i ispod pupoljka 4-5 puta se omota vezivo i podveže se na kraju ureza ispod pupoljka.Pri kalemljenju oraha očenjem urez na podlozi pravi se specijalnim nožem sa dva reza. Sa istim nožem se zaseca i pupoljak ispod i iznad pupoljka, a kora na podlozi i pupoljak se skidaju pomoću kalemarskog noža. Debljina podloge za orah treba da bude 10-16mm.
Kada su podloge nesto tanje mogu se kalemiti očenjem na zasek. Ovo je posebno značajno u junskom kalemljenju bresaka. U ovom slučaju napravi se zasek u podlogu od oko 45 stepeni a potom odozgo na 1,5cm, skine se kora sa malo drveta do zaseka i taj deo odstrani. U napravljen zasek stavlja se pupoljak iste veličine i veže. Na ovaj način mogu se očiti podloge i kad se kora ne odvaja.
dipl. inž. Boban Marković
PSSS Smederevo

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.392 sekundi