Berba i higijena plodova jagode
- Kostić-Đorđević Mimica
- Pokretač teme
- Van mreže
- Premium Member
-
Manje
Više
- Poruka: 149
- Primljenih Zahvalnica: 0
29 apr 2020 09:22 - 29 apr 2020 09:25 #41048
od Kostić-Đorđević Mimica
Berba i higijena plodova jagode was created by Kostić-Đorđević Mimica
Berba plodova jagode i postupci pri berbi su veoma osetljiva faza jer bitno utiču na rezultate gajenja ove voćne vrste. Jagoda ima nežne plodove sa izraženom respiracijom, neravnomernim sazrevanjem i nemogućnošću dozrevanja posle berbe. Zbog ovih osobina plodove treba brati u vreme pune ili neposredno pred punu zrelost, što zavisi od sorte, namene kao i od dužine i uslova transporta. S obzirom da se berba jedne sorte obavlja u većem broju navrata ( od 5-8 ) to su troškovi berbe veoma veliki i iznose više od 50% od ukupnnih troškova proizvodnje. Zbog toga je veoma značajno da se organizaciji i izvođenju same berbe posveti puna pažnja kako bi se smanjili troškovi berbe i očuvao visok kvalitet plodova,a time i postigao veći finansijski efekat.
Najveći propusti pri berbi čine se što se ne vodi dovoljno računa da se momenat berbe odredi prema nameni plodova, dužini i uslovima transporta i čuvanja plodova, kao i osobinama date sorte. Čest je slučaj da se berba obavlja u neodgovarajućim uslovima, koji znatno utiču na pogoršanje kvaliteta obranih plodova, kao što su vlažni plodovi od rose ili padavina, berba u toku dana kada su temperature izrazito visoke, nesklanjanje obranih plodova u hladovinu, kao i brzo ne odnošenje plodova na tržište, preradu ili u hladnjaču. Pri berbi plodova za tržište potrebno je obrati i plodove koji iz bilo kojih razloga neodgovaraju po kvalitetu, jer se njihovom berbom i iznošenjem iz zasada smanjuje potencijal zaraze plodova za naredne berbe.
Najveći propusti pri berbi čine se što se ne vodi dovoljno računa da se momenat berbe odredi prema nameni plodova, dužini i uslovima transporta i čuvanja plodova, kao i osobinama date sorte. Čest je slučaj da se berba obavlja u neodgovarajućim uslovima, koji znatno utiču na pogoršanje kvaliteta obranih plodova, kao što su vlažni plodovi od rose ili padavina, berba u toku dana kada su temperature izrazito visoke, nesklanjanje obranih plodova u hladovinu, kao i brzo ne odnošenje plodova na tržište, preradu ili u hladnjaču. Pri berbi plodova za tržište potrebno je obrati i plodove koji iz bilo kojih razloga neodgovaraju po kvalitetu, jer se njihovom berbom i iznošenjem iz zasada smanjuje potencijal zaraze plodova za naredne berbe.
Last edit: 29 apr 2020 09:25 by Kostić-Đorđević Mimica.
Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.
Vreme kreiranja strane: 0.547 sekundi