Šljiva Petra

Više
15 mar 2020 22:17 #40752 od Tošković Milan
Tošković Milan je napravio novu temu: Šljiva Petra
Sorta Petra je nastala hibridizacijom sorti Stenlej (Stanley) i Opal. Autori su dr Dobrivoje Ogašanović, dr Nebojša Milošević i dr Milena Đorđević. Za novu sortu je priznata 2018. godine.
Stablo Petra je srednje bujnosti sa krošnjom srednje gustine. Tolerantna je na virus šarke šljive. U uslovima prirodnog zaražavanja ispoljava veoma blage simptome karakteristične za prouzrokovače ekonomski najznačajnijih gljivičnih bolesti šljive.
Prosečna masa ploda je 26 g, pokožica je tamnoplave boje sa obilnim pepeljkom. Mezokarp je narandžaste boje, čvrst, aromatičan i ukusan sa prosečno 21,50% rastvorljivih suvih materija. Plodovi se mogu koristiti za potrošnju u svežem stanju, kao i za različite vidove prerade.
Vreme sazrevanja plodova je veoma kasno, u drugoj dekadi septembra.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.423 sekundi