Rezidba voća – edukacija je neophodna

Više
06 feb 2020 09:01 #40145 od Radulović Andrija
Radulović Andrija je napravio novu temu: Rezidba voća – edukacija je neophodna
Poljoprivredno savetodavna i stručna služba Užice već dve godine unazad organizuje i uspešno sprovodi petodnevnu obuku polj. proizvođača i drugih zainteresovanih u rezidbi voća. Potreba za ovakvom edukacijom nametnula se iz činjenice da na području Užičkog regiona postoji veliki br. rodnih zasada, zasada u formiranju, pojedinačnih stabala različitih voćnih vrsta, a da pravih i kvalifikovanih rezača je mali broj.

Značajno je napomenuti i to da je rezidba pomotehnička mera koja je vremenski ograničena i ne obavlja se cele godine. I za nju je važno poštovanje optimalnih rokova kao i za sve poljoprivredne radove.

O našem dosadašnjem radu, možemo reći da naši polaznici imaju osnovna znanja o rezidbi i neki od njih se uspešno bave ovim poslom. Za sve proizvođače je važno da shvate značaj rezidbe , a iza toga neka neophodna teorijska znanja i na kraju da sami lično upoznaju se sa tehnikom rezidbe uz pomoć stručnog lica koje vodi obuku u rezidbi Mora se napomenuti da je lični rad i sopstveno iskustvo najbolja škola i to je nešto što ostaje najdublje upamćeno svakom rezaču. Zato svake zime i proleća rezač svoje znanje mora da osvežava i proširuje.

Rezidba kao pomotehnička mera je vrlo značajna, a što se na našoj edukaciji posebno naglašava. Rezidbom se uspostavlja pravilan odnos rasta i rađanja voćke odnosno njenog vegetativnog i generativnog razvoja. Rezidbom se sprečava prevremeno starenje voćaka odnosno podmlađuje se voćka. Rezidbom se dobija bolji kvalitet plodova. Rezidbom se formira odgovarajući uzgojni oblik (oblik krune), koji uspešno nosi svoj rod i održava voćku u uspravnom položaju.

Pravilnom rezidbom se najbolje koristi sunčeva svetlost i dobijaju se plodovi sa najboljim odnosom šećera i kiselina.
Rezidba ima i estetskog značaja pogotovu za okućnice i baštenski uzgoj voćaka.

I na kraju uspešni rezač može da ostvari određenu zaradu ako je vredan i želi da radi.

Na samoj edukaciji proizvođači se upoznaju: sa istorijatom rezidbe, vrstama rodnih grana i grančica kod pojedinih voćnih vrsta, načina i vremena izvođenja rezidbe, pravilnost rezidbe, uzgojnih oblika, rezačkim alatom, specifičnostima rezidbe određenih voćnih vrsta itd. Nakon usvajanja tog teoretskog dela, izlazi se na teren u zasade jabuke kruške i šljive, gde proizvođači proveravaju svoje znanje i obavljaju rezidbu.

Nakon uspešno završene edukacije dobijaju potvrdu koja im se izdaje kao dokaz uspešnog pohađanja obuke.

Andruja Radulović, dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.366 sekundi