Одређивање оптималног времена бербе дуње

Više
30 sep 2019 13:11 #38828 od Bušatović Radomir
Дуња се као воћна врста у многим земљама света гаји од давнина. Сортимент дуње је мали а код нас се највише гаје: Лесковачка, Врањска, Шанпион, Тријумф, Хемус, Асеница, Пазарђиска.
Плод дуње може бити округласт, јабучаст, крушкаст, звонаст. Плодови дуње беру се током сепембра месеца па све до краја октобра. Време бербе пресудно утиче на квалитет и технолошка својства плодова дуње. Како је дуња као воћна врста дуго вегетира- расте прерана берба може узорковати велики губитак у тежини и квалитету, док уколико дође до кашњења постоји опасност од прекомерног опадања плодова и појаве складиштених болести.
Дуња се бере док су плодови мање- више на одређеном ступњу зрелости која се не може увек лако и правилно одредити. У принципу као и код осталих воћака постоје два степена зрелости плода : физиолошка ( ботаничка) и потпуна или конзумна зрелост.
Када ћемо одредити оптимално време бербе зависиће у многоме и од намене плодова, да ли ће се користити за конзумну употребу или пак за прерађивачке капацитете.
Ботаничка зрелост плодова дуње може се одредити на више начина. При томе се најчешће узима број дана од пуног цветања до престанка растења тј бербе. За развитак плодова дуње потребно је 120-150 дана.
У пракси се ботаничка зрелост утврђује следећим показатељима: одвајање петељке плодова од гранчица, промена основне боје покожице ( добијање жућкасте или жуте боје), промена боје семенке, коезнзистенција меснатог дела.
Као један од показатеља може послужити и лакоћа одвајања маља са покожице плода, код незрелих плодова маље се знатно теже чупају.
Плодови дуње намењени преради беру се у пуној зрелости. Пре бербе пожељно је покупити отпале плодове и очистити коров. При берби треба водити рачуна да се не ломе гранчице које носе плодове , јер ће оне носити родне пупољке за наредну годину.
Према квалитету, дуње се стављају у промет као дуње I и II квалитета. Дуње I квалитета морају бити правилно развијене пречника најмање око 70mm, месо плода мора бити светложуте боје и без мрких мрља, а покожица не сме имати црне мрље.
Дуње II квалитета могу имати 5% плодова са мрким мрљама и мањим оштећењима, пречник плода мора бити преко 50mm.


Радомир Бушатовић, дипл.инж.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.240 sekundi
Powered by Kunena Forum