Сорта купине Лох Нес - дипл. инж. Срђан Станојловић

Više
14 avg 2019 13:10 #38308 od Stanojlović Srđan
Сорта купина Лох Нес - дипл. инж. Срђан Станојловић –

Новија сорта купина развијена у Шкотској (Scottish Crop Research Institute). Лох Нес (Loch Ness) је самооплодна сорта без бодљи на стабљикама. Плодови су крупни, чврсти и доброг укуса.
Лох Нес се у нижим крајевима Србије бере од почетка јула a у вишим од половине јула. Берба траје до краја септембра, за 10 – так дана дуже него остале сорте.
Садња се може обавити у јесен али се код нас обично практикује на пролеће када добије ткз. “беле коренчиће“. Некада се садило на растојанје 1,2 x 2,5 или 1 x 3 (4000 ком/ха) међутим, због тога што су у питању саднице са полуподигнутим изданцима мање бујности сада садимо и 0,8 x 2,5 (5000 ком/ха) па чак и 0,75 x 2,5 ( 5330 ком/ха) и на тај начин и код ове купине можемо достићи приносе од 3 до 4 т/10 ари.
Пре садње морамо припремити наше земљиште, подравњати и изнивелисати, подрити и урадити агрохемијску анализу земљишта. На основу ње ћемо га пођубрити затим, извршити дубоку обраду и фину припрему земљишта.
Приликом садње мора се обезбедити добар контакт земље и корена тако да се после садње морају добро залити саднице да би се истиснуо ваздух из зоне корена и обезбедио бољи пријем садница.
У нашим условима Лох Нес не гајимо без система за наводњавање обзиром да она дуго плодоноси и за свој развој и раст тражи доста воде. Кроз систем за наводњавање мора се обезбедити и прихрањивање водотопивим ђубривима углавном на бази калијума, азота и калцијума. Фосфор се углавном додаје за после садње и у првој години. Некада је потребно и користити распрскиваче када су велике врућине. Користили су се ноћу али у задње време се показало да је то боље радити током дана, и то скоро све време кад су највеће сунчане инсолације. Наравно, за ову операцију је потребно имати велику количину воде. Морамо напоменути, да Лох Нес даје врхунске резултате само уз наводњавање.
Последњих година доста се прича о употреби мрежа за засену. Ту се мора бити опрезан, у принципу њена примена има економску оправданост, али неких година она онемогућава нормално сазревање плодова а касније и само сазревање изданака за зиму. Зато је најбоље да се она инсталира тако да буде по могућству монтажно – демонтажна или да се бар може свезати по врху жице да нам не би на хладнијим и влажнијим годинама направила више штете него користи. Иначе сама мрежа за засену може повећати приносе и до 35 %.
Од свих нових сорти Лох Нес има највећу отпорност на болести пре свега на љубиљасту пегавост, рђу купине и пламењачу. Ако се добро уради заштита у време цветања не показује се велика осетљивост ни на сиву трулеж. Заштита од трулежи мора бити јако добра, обзиром на њену релативну осетљивост изазвану дугим периодом плодоношења од скоро 50 дана а самим тим и дугим периодом цветања.
Укус ове купине подсећа на укус дивље, па је најпожељнија купина на пијацама и код нас и у Европи. Њена црна боја је тако изражена да остаје и током замрзавања и прераде а чврстина плода је чини најтранспортабилнију купином. Веома је крупна, маса плода може бити и преко 6,5 грама, компактног је облика и сјајне црне боје.
Садржај шећера може ићи и до 15 брикса а киселина 10 гр/л. Повољан однос шећера, витамина, минерала и антиоксиданата је убраја у групу најквалитетнијих купина.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.328 sekundi
Powered by Kunena Forum