Perspektivne voćne vrste

Više
16 jul 2019 08:23 #38148 od Brzaković Nebojša
Brzaković Nebojša je napravio novu temu: Perspektivne voćne vrste
Perspektivne voćne vrste kod nas

CRNA I CRVENA RIBIZLA


Ribizla kao voćna vrsta nije nova na našim prostorima.Ribizla je veoma korisna za ishranu, kako u svežem stanju tako i u prerađevinama. Sadrži velike količine vitamina, mineralnih materija, šećera, organskih kiselina. Sadržaj suvih materija u ribizli je oko l8%, sadržaj šećera je od 8-13%, i to uglavnom glukoze i fruktoze.Prosečan sadržaj ukupnih kiselina je 3,1% kod crne i 2,5% kod crvene ribizle.Po sadržaju C vitamina crna ribizla je najbogatija umereno kontinentalna voćna vrsta. Crna ribizla je veoma bogata mineralnih materijama. Gajenje ribizle u sadašnjim uslovima je veoma atraktivno.Životni vek zasada se kreće oko l5- 20 godina, prinosi u ekstenzivnijim uslovima gajenja su oko l2-l5 tona po hektaru, dok u uslovima intenzivne proizvodnje gde je moguće i navodnjavanje, prinos prelazi i 30.000 kg/ha., što odgovara prinosu od preko lo kg po žbunu. Ribizla se najčešće sadi na rastojanju 3 x 1,5 m, što čini sklop od 2.222 sadnice na hektar.
Troškovi podizanja i nege zasada ribizle su dosta manji nego kod maline. Velika olakšica je i uzgoj ribizle u sistemu žbuna, gde nije potreban naslon, manji su troškovi rezidbe, nema vezivanja izdanaka, lakše suzbijanje korova, berba je jedno ili dvofazna za razliku od najmanje 13-17 berbi kod maline, lakša je zaštita od bolesti i štetočina, plodovi su transportabilniji, daleko manje podložni truljenju po berbi.Veoma bitna je činjenica da se gajenje ribizle nadopunjuje gajenju maline, jer se najveće potrebe za radnom snagom ne preklapaju, pogotovu u berbi plodova
Klimatski i zemljišni uslovi su daleko pogodniji za uzgoj ribizle nego maline kod nas, jer je ona manje zahtevna, omogućava se dodatni izvor prihoda domaćinstvu, upošljava se radna snaga u dužem vremenskom periodu, tako da bi uz proizvodnju maline i šljive činila najinteresantniju voćnu vrstu za gajenje kod nas. Tim pre, što se radovi u berbi plodova, koji traže najviše radne snage, uglavnom ne preklapaju u značajnijem obimu.
Nadamo se da će pre svega hladnjače biti zainteresovane za podizanje zasada ribizle, čime će upotpuniti svoje skladišne kapacitete i povećati paletu proizvoda u izvozu.
Brzaković Nebojša dip.inž poljoprivrede

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.458 sekundi