Oбарање грана код шљиве – дип. инг. Срђан Станојловић

Više
11 maj 2018 21:01 #32838 od Stanojlović Srđan
Stanojlović Srđan je napravio novu temu: Oбарање грана код шљиве – дип. инг. Срђан Станојловић
Oбарање грана код шљиве – дип. инг. Срђан Станојловић

Ова мера је данас обавезна операција, ако желимо да се успешно бавимо воћарством и да наш засад брзо и редовно плодоноси. Обавља се и код коштичавог воћа а нарочито код нових сорти шљива и трешања.
Тако је пракса показала да је гајење чачанских селекција (Ч. Родна, Ч. Лепотица па и Ч. најбоља), затим сорта Стенлеј, много успешније ако се првих година врши полагање грана. Наиме, гране код ових сорти приликом пораста формирају гране под оштрим углом, па се под теретом рода лако очењавају.
Да се то не би дешавало, код шљиве се у првој години после садње разводе прве тј, скелетне гране, које се развијају под изражено оштрим углом. Развођење (повећање угла) обавља се врло једноставно: чачкалицама, распонцимa од дрвета, метала или пластике, штипаљкама, теговима, канапом или на неки други начин, а све у циљу да угао развођења прелази 45 степени.
Најоптималније је развођење младих ластара под углом од 65 до 70 степени, а касније и терет рода додатно обара грану.
Развођење младих ластара, обавља се код младих воћки од краја маја до половине јуна па надаље – време завршетка интезивног пораста ластара и прелазак у секундарну грађу летораста. Тме се постиже повећано формирање цветних пупољака у првим годинама, па самим тим биљка раније ступа у родност, а скелетне гране у основи добро срастају и не долази до њиховог очењавања под теретом рода.
Применом ове мере и правилне резидбе, постиже се регулисана и задовољавајућа родност, висок квалитет плодова и дуг век нашег засада

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.364 sekundi