Rovašenje sadnica

Više
22 mar 2018 13:26 #32247 od Dragićević-Filipović Snežana
Rovašenje sadnica
Rovašenje je pomotehnička mera koja se najčešće koristi u zasadima jabučastog voća ali se može primeniti i u zasadima koštičavog voća u periodu formiranja uzgojnog oblika, naročito u zasadima šljive koji su podignuti po visokointenzivnom načinu gajenja postoji potreba za rovašenjem kao važnom pomotehničkom merom.
Rovašenje je zasecanje kore letorasta na golim zonama provodnice ili produžnice u cilju pospešivanja porasta mladara. Ovom merom se postiže ravnomerno obrastanje provodnice koja nema dovoljan broj mladara i pravilno formiranje uzgojnog oblika. Izvodi se prilikom formiranja vretenastog uzgojnog oblika pred početak druge i treće vegetacije .Najbolje rezultate daje rovašenje u periodu kada se cvetni pupoljci nalaze zatvoreni u zelenim čašičnim listićima .Tokom vegetacije razvijaju se mladari iz pupoljaka iznad kojih je vršeno rovašenje.
Paranje ili uzdušno rovašenje kore ima za cilj da olakša sekundarno debljanje stabla.Daje dobre rezultate kod onih voćaka kod kojih kora nije dovoljno elastična i prirodna snaga kore sprečava debljanje tkiva ispod nje.
Dipl.inž. Snežana Dragićević -Filipović
PSSS Čačak

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Više
22 mar 2018 17:18 - 23 mar 2018 07:31 #32254 od Sinisa
Replied by Sinisa on topic Rovašenje sadnica
super.
Last edit: 23 mar 2018 07:31 by Sinisa.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.494 sekundi
Powered by Kunena Forum