POPRAVKA ZEMLJIŠTA Tonić Dejan PSS Prokuplje

Više
30 dec 2017 11:02 #31185 od Tonić Dejan
Tonić Dejan je napravio novu temu: POPRAVKA ZEMLJIŠTA Tonić Dejan PSS Prokuplje
Prvenstveni cilj prve mere popravke zemljišta, odnosno organskog đubrenja jeste upravo povećanje biološke aktivnosti zemljišta, a time i njegove plodnosti. Unošenjem organske materije popravljaju se fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta i ima veliki uticaj na na sve njegove osobine. Na taj način unose se i korisni mikroorganizmi i aktivira njihov rad u zemljištu. Razgradnjom, uneta organska materija se delimično mineralizuje, a iz produkata razgradnje se stvaraju humusne materije. Humus je izuzetno značajan u zemljištu i naziva se regulatorom plodnosti zemljišta što utiče na bolje primanje i zadržavanje vode, zatim uticaj na strukturu, vodni, vazdušni i toplotni režim.
Teška glinovita zemljišta postaju rastresitija, a laka peskovita vezanija i zaštićena od erozije. Zbog najmanjih gubitaka korisnih materija zgoreli stajnjak je najbolje rasturiti i zaorati u jesenjem periodu, kako bi se izbegle visoke temperature i kada su završeni ostali radovi u polju. Stajnjak odmah po rasturanju treba zaorati na odgovarajuću dubinu. Ako se stajnjak kasnije zaorava nastaju veliki gubici. Cilj druge mere za popravku zemljišta kalcifikacije je da kiselo zemljište preobrati u slabo kiselo i normalno. Ovaj zadatak se postiže unošenjem velike količine krečnog karbonatnog materijala u zemljište. Istovremena upotreba krečnjaka i stajnjaka izuzetno je efikasna jer se ova đubriva međusobno dopunjuju iz razloga sto bi kreč unet bez organskog đubriva ostao nevezan i neiskorišćen.
Organsko đubrivo, iako bogato makro i mikro elementima, nije kompletno i ne pruža sve ono što je neophodno za biljku. Kalcifikacija ne isključuje đubrenje organskim i mineralnim đubrivima. Efekat kalcifikacije u prvoj godini je najslabiji, a u narednim godinama je mnogo jači. Dejstvo kreča na prinose traje veoma dugo, tako da se na istoj parceli obavlja ponovo tek za 5-10 godina, i to sa manjom količinom krečnog materijala nego prve godine.
Savetodavac Tonić Dejan PSS Prokuplje

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.583 sekundi