Извештај о роду воћа у Ваљевском крају за 2017.год.-дипл.инж. Срђан Станојловић

Više
27 dec 2017 07:37 #31086 od Stanojlović Srđan
Stanojlović Srđan je napravio novu temu: Извештај о роду воћа у Ваљевском крају за 2017.год.-дипл.инж. Срђан Станојловић
Ова година спада у просечне воћарске године не само по приносу,него и по угавном просечној цени која је остварена по килограму рода.
Од 53 хектара под јагодом,остварен је добар принос и остварен добар квалитет па је и цена била задовољавајућа док је код трешње, које код нас има око 180 хектара, остварен одличан квалитет и добар род, такода се подижу нови засади јагоде и трешње у нашем крају.
Површине под малином су повећане и са ремонтантним сортама тренутно су негде на 1600 хектара,и остварено су јако лоши приноси са просечним квалитетом, док је цена варирала била потпуно депласирана. И ове године се показало да квалитет и контролисана производња полако улазе и на наше тржиште па је малина и купина која је произведена по принципима ригорозне контроле заштите остварила бољу цену и за 50 еуроценти./кг. Овако сува и топла година са недовољно падавина, није погодовала малини која се гаји без наводњавања, па су ластари за следећу годину остали мали и кратки и указују на проблематичне приносе следеће године.
Купина је остварила добар принос али је због незаинтересованости купаца и лоших временских услова остала необрана на 30 % од 1100 хектараколико их има у нашем крају. Једино су квалитетне сорте попут Лох неса, Трипл крау и Торн фриостваривале мало бољу цену на пијацама. Цена је била тако лоша да није покривала ни трошкове производње и бербе, тако да због лошег одржавања засада и занемаривања бербе ћемо идуће године имати изузетно проблематичну купинарску производњу што се тиче болести и штеточина, посебно са Дрозофилом која је дошла и на наше терене и у 2017 год. је правила одређене проблеме.
На око12.000 хекара под засадима шљиве смо имали просечан род и одличан квалитет.Цена овог воћа је била веома добра, захваљујући проблемима које су имали воћари у другим шљиварским рејонима (мраз, снег, град) и кретала се и до невероватних 40 еуроценти/кг. Оваква цена сирове шљиве је потпуно зауставила производњу суве шљиве тако да ће се ове године бити потражња суве шљиве.
Род осталих коштичавих воћни врста је био солидан и остваривана је и добра цена, нарочито код вишње ( 150 ха ), код брескве ( 50 ха) и нектарине ( 11 ха ) тако да можемо очекивати ширенје површина и под овим културама.
Род аутохтоних сорти јабука и крушака је просечан и трешена јабука ( 560 ха) се куповала по цени од 20 – 25 динара, што је врло висока цена и произвођачи су је сакупљали, док се плантажна јабука ( 49 ха ) релативно лоше продаје и цена стагнира. Код плантажне крушке ( 320 ха )је остварен солидан род као и цена од 80 дин./кг., док је дуња ( 70 ха ) родила добро и остварена цена од 35 до 50 дин/кг. је потпуно задовољила наше воћаре.
Солидна година је била за произвођаче ораха ( 420 ха ) и леске ( 145 ха ),и остварен је добар роди цена тако да имамо праву експанзију у подизањунових површина под овим воћним културама.
Ова виноградарска 2017( 104 ха ) ће се помињати као златна година јер су временски услови и поред мраза и позног снега мало смањили род, али је зато квалитет грожђа био одличан а очекују се вина врхунских особина.Укупан садржај шећера је достизао 24 – 27 % што се рефлектовало и на производњу вина и ракије.
Временске прилике које су пратиле цветање и бербу у 2017 године, су углавном, биле добре, сем код малине па је род и квалитет био солидан. надамо се да ће се наставити са тендецијом веће потражње за воћем и да ће инсистирање на квалитету, што ће од наших воћара направити праве и здраве пољопривреднике који ће моћи да одговоре веома захтевном тржишту ЕУ.


дипл.инж. Срђан Станојловић

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.314 sekundi