Prednosti jesenje sadnje voća - Ljiljana Gvozdić

Više
27 okt 2017 08:12 #30528 od Gvozdić Ljiljana
Gvozdić Ljiljana je napravio novu temu: Prednosti jesenje sadnje voća - Ljiljana Gvozdić
Sadnja voća se može obavljati tokom jeseni, zime ili ranog proleća, ali da se ne sadi u smrznutu i previše vlažnu zemlju. Nakon završene pripreme zemljišta (čišćenje i ravnanje zemljišta, rigolovanje, plitka obrada zemljišta, meliorativno đubrenje, ravnanje nakon pripreme), a pre same sadnje voća potrebno je izvršiti još nekoliko važnih operacija, kao što su: razmeravanje i obeležavanje puteva i sadnih mesta, kopanje jamića za sadnju i neposredna priprema sadnica.
Prednosti jesenje sadnje su što se posađene sadnice bolje primaju, tokom zimskog perioda obrazuju jači korenov sistem, pa samim tim i brže rastu u prvim godinama nakon sadnje. Izbegavaju se mnogi radovi koji bi se za prolećnu sadnju morali uraditi da bi se sadnice sačuvale u zdravstveno odgovarajućem stanju. Takođe, izbegava se trapljenje i čuvanje sadnica do proleća, nema gubitaka od glodara u trapu, pojave sušenja korena,kao i dodatnih troškova manipulacije.Sa sadnicama treba pravilno postupati, a dešava se da taj period što je duži od momenta vađenja do sadnje, bude sa propustima (isušivanje, izlaganje vetru, mrazevima, suncu i dr.), Jesenjom sadnjom se svi ovi mogući problemi izbegavaju, pa je procenat prijema veoma visok, bez kasnijeg većeg podsađivanja. Najčešće nije potrebno zalivati posađene voćke, osim u izuzetno suvim godinama, što je takođe velika prednost u odnosu na prolećnu sadnju kada odmah kreću visoke temperature i neophodna potreba za vodom.
Sadnice koje se posade u jesen tokom zimskog perioda se dobro ukorene, tako da korenov sistem sa prvim prolećnim danima dobro funkcioniše i šalje hranljive sastojke u nadzemni deo voćke, koja sve brže napreduje.
Jesenja sadnja daje dobre rezultate i za sadnice sa prevremenim grančicama, zato što se uspostavlja bolja ravnoteža između nadzemnog dela i redukovanog korenovog sistema voćke.
Sadnja u jesen se može obavljati sve dok se temperatura vazduha ne spusti ispod nule, odnosno da zemlja nije u smrznutom stanju. Za sadnju nije pogodna ni previše vlažna zemlja.
Zasadi iz jesenje sadnje moraju biti adekvatno zaštićeni na mehanički i hemijski način od zečeva, poljskih miševa i dr. nepoželjnih uticaja kako nebi do proleća, a i kasnije, istrpeli nedostatke i gubitke.

Ljiljana Gvozdić dipl.inž.polj.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.364 sekundi